A fost publicata legea care interzice pungile subtiri din plastic cu maner

A fost publicata legea care interzice pungile subtiri din plastic cu maner


Din prima zi a anului 2019, comerciantii nu vor mai putea vinde pungi subtiri din plastic cu maner, conform unui act normativ publicat azi in Monitorul Oficial.

Retailerii care vor incalca legislatia risca amenzi cuprinse intre 15.000 si 25.000 de lei.

 

Masura este inclusa in Legea nr. 87/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, scrie avocatnet.ro. Aceasta lege a aparut ieri, 10 aprilie, in Monitorul Oficial, iar interdictia va fi valabila din ianuarie 2019.

 

„(...) se interzice, incepand cu data de 1 iulie 2018, introducerea pe piata nationala a pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire, cu maner. (...) se interzice, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire, cu maner”, scrie in noua lege.

 

In esenta, pungile din plastic subtire vor fi considerate cele cu grosime sub 50 de microni, iar cele din plastic foarte subtine - cele cu grosime sub 15 microni.

 

Reprezentantii Guvernului, cei care au initiat interdictia, au motivat ca actualul consum de pungi de plastic duce la cantitati ridicate de deseuri abandonate. In plus, acesta „implica utilizarea ineficienta a resurselor si se preconizeaza ca, daca nu se iau masuri, consumul va creste”. Masura vine in contextul in care pungile aruncate de oameni polueaza mediul si ameninta ecosistemele acvatice, maai arata sursa citata.Poti fi interesat si de