ACEBOP, semnal de alarma: Sectorul de crestere a bovinelor este in criza

ACEBOP, semnal de alarma: Sectorul de crestere a bovinelor este in criza


Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP) atrage atentia asupra situatiei dezastruoase in care se afla sectorul de crestere a bovinelor.

Potrivit datelor furnizate de Eurostat, in perioada ianuarie – octombrie 2018, efectivele de bovine din Romania au scazut cu 15, 1%, in timp ce alte state membre si-au consolidat efectivele: numarul de bovine din Ungaria a crescut cu 10%, cel din Cehia cu 5,9%, iar numarul de animale din Olanda a crescut cu 5,6%.

 

„Chiar daca sunt semnale pozitive cand vine vorba despre pretul carnii de vita, care a crescut cu aproape 15% in ultima perioada, situatia este dezastruoasa din punctul de vedere al septelului. Consideram ca este necesar urgent un plan national de sustinere a dezvoltarii efectivelor de bovine in Romania. Aici, ne referim la sustinerea fermierilor pentru cresterea animalelor pana la o greutate de peste 400 kg si ingradirea vanzarii viteilor”, declara Mary Pana, presedintele ACEBOP.

 

Lucrurile sunt mult mai asezate in sectorul carnii de pasare, unde productia acopera necesarul de consum intern si sustine exporturile intracomunitare.

 

„La pasare, achizitiile crescute din Polonia si Ucraina ar putea sufoca piata nationala in eventualitatea  aparitiei influentei aviare. Din punctul de vedere al pretului, in saptamana 5 din 2019, acesta era de 181.50 euro/100 kg greutate carcasa, cu – 1.1% fata de saptamana 5 a anului 2018”, explica Mary Pana.

 

La ovine, sunt asteptate sa apara modificari de pret, ca urmare a noilor clasificari pentru carnea de miel care vor fi stabilite in Parlamentul european. Astfel, limita de varsta pentru carnea de miel va fi stabilita la 8 luni, dupa modelul carnii de vita, iar controlul acestei limite va fi efectuat printr-o schema sistematica individuala de inregistrare si identificare a mieilor- care nu se aplica astazi decat la mieii care sunt transportati dintr-un stat membru.Poti fi interesat si de