ANSVSA: 530 de informari pe tema PPA, in ultimii doi ani

ANSVSA: 530 de informari pe tema PPA, in ultimii doi ani


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a organizat, in toata tara, 530 de informari si instruiri cu crescatorii de animale si operatorii de profil pe pesta pocina africana, incepand din 2016 si pana in prezent, si a transmis in teritoriu 67 de note de serviciu, sustin reprezentantii autoritatii.

"Crescatorii de porci, operatorii din industria de profil, asociatiile de vanatori si pescari, gestionarii fondurilor de vanatoare si institutiile cu atributii in prevenirea si gestionarea pestei porcine africane au fost informati si avertizati in permanenta asupra riscurilor si efectelor acestui virus. Urmare a evolutiei pestei porcine africane in Ucraina si Republica Moldova si a apropierii focarelor de granita cu Romania, respectiv sfarsitul anului 2015 si inceputul anului 2016, pana in prezent, ANSVSA a transmis in teritoriu 67 de note de serviciu si a organizat, in toata tara, 530 de informari si instruiri cu crescatorii de suine din sectorul comercial si necomercial, medicii veterinari de libera practica, responsabilii fondurilor de vanatoare, ai asociatiilor de vanatori si ai directiilor silvice. La aceste informari si instruiri au participat din partea companiilor si asociatiilor de profil, de regula, medici veterinari carora le-au fost prezentate riscurile raspandirii pestei porcine africane, masurile care trebuie respectate si implementate pentru controlul si combaterea virusului. Prin urmare, operatorii din industria de profil si crescatorii de porci au avut la dispozitie, in mod nediscriminatoriu, toate informatiile necesare pentru a fi in masura sa-si ia propriile decizii de management", precizeaza ANSVSA.

 

De asemenea, reprezentantii Autoritatii afirma ca fermele si crescatorii de porci, operatorii din industria carnii, asociatiile de vanatori, medicii veterinari de libera practica au avut la timp si informatiile necesare si instructiunile de combatere a pestei porcine africane, "astfel incat deciziile pe care le-au luat in privinta masurilor de sacrificare, prevenire si combatere a raspandirii virusului au fost in deplina cunostinta de cauza".

 

Exemplificand, in judetul Tulcea, au fost organizate 24 de astfel de sedinte de informare in perioada 2016-2018, din care 12 in cursul acestui an, la care au participat inclusiv medicii veterinari ai fermelor de porci in care, ulterior, a patruns virusul pestei porcine africane.

 

"In plus fata de organizarea acestor instructaje, ANSVSA a derulat o intensa campanie de informare publica referitoare la efectele si combaterea raspandirii acestui virus prin anunturi, comunicate si informari de presa, precum si prin postarea mai multor materiale de informare publica in sediile DSVSA judetene, primarii, aeroporturi, porturi maritime, piete", afirma reprezentantii ANSVSA.

 

Toate procesele verbale incheiate in fiecare judet, in cadrul informarilor realizate de ANSVSA, vor fi incarcate pe site pentru consultare, mai spun reprezentantii institutiei.

 

Datele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) arata ca pesta porcina africana s-a extins la aproape 100 de localitati din opt judete, fiind confirmate in total 578 de focare, insa in zona de sud-est a Romaniei evolutia bolii este extrem de agresiva.

 

Pana la inceputul acestei saptamani au fost ucisi 78.000 de porci din ferme si gospodarii ale populatiei.



Poti fi interesat si de