ANSVSA: Numarul focarelor de pesta porcina africana a ajuns la 645

ANSVSA: Numarul focarelor de pesta porcina africana a ajuns la 645


Numarul focarelor de pesta porcina africana confirmate pe teritoriul Romaniei a ajuns la 645, acestea fiind active in opt judete din nord-vestul si sud-estul tarii, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"In perioada 1 ianuarie - 10 august a acestui an, au fost confirmate in Romania 645 de focare de Pesta Porcina Africana (PPA) la porcii domestici, dintre care 640 in gospodariile populatiei, una intr-o exploatatie de tip A, trei in exploatatii comerciale si intr-un abator apartinand unei exploatatii comerciale. De asemenea, tot in aceeasi perioada, au fost confirmate 30 cazuri de PPA in mediul silvatic, la porci mistreti", subliniaza ANAVSA.



La inceputul saptamanii trecute, numarul porcilor ucisi era de peste 83.000.



PPA evolueaza in Romania in doua zone geografice cu dinamica diferita. Astfel, in zona de nord-vest, boala evolueaza lent, chiar stationar, cu un numar de 35 de focare, confirmate in judetul Satu - Mare (9 in gospodariile populatiei si 10 cazuri la porci mistreti), in judetul Bihor (26 in gospodariile populatiei si un caz la mistret) si in judetul Salaj (2 cazuri la mistret).



In zona de sud-est a Romaniei au fost inregistrate 610 focare de PPA, respectiv in judetul Tulcea - 494 focare, dintre care 489 focare in gospodariile populatiei, trei in exploatatii comerciale, doua la SC Carniprod SRL (unul la abatorul si unul la ferma acestei societati comerciale) si unul la SC Pigcom, intr-o exploatatie de tip A, iar 17 cazuri au fost inregistrate la porci mistreti. 



In judetul Braila sunt active 23 de focare in gospodariile populatiei, in judetul Constanta - 29 in gospodariile populatiei, judetul Ialomita - 62 in gospodariile populatiei, in judetul Galati - doua in gospodariile populatiei.



ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.



Astfel, orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana.

 



Poti fi interesat si de