ARC vrea sa inscrie cinci produse in sistemul de calitate STG

ARC vrea sa inscrie cinci produse in sistemul de calitate STG


Romania are in continuare cele mai putine produse protejate la nivel european din toate statele membre UE, dar producatorii romani au inceput sa acceseze schemele de calitate, urmarind pastrarea traditiilor si a identitatii nationale, a declarat Dana Tanase, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

In 2019, Asociatia vrea sa inregistreze cinci produse in sistemul de calitate Specialitate Traditionala Garantata. Acestea sunt Parizerul, Muschiul Tiganesc, Carnatii Trandafir, Salamul de Vara si Cotletul Haiducesc.

 

„Pentru primele doua, respectiv Parizer si Muschi Tiganesc, s-au facut deja verificarile la fata locului de catre organismul de certificare Certind. Momentan, suntem in faza de finalizare a caietelor de sarcini, in faza in care cautam documentatia necesara prin care sa sustinem caietul de sarcini si reteta veche de 30 de ani, si aici exista unele dificultati ca urmare a faptului ca in industria carnii nu mai exista arhiva si atunci este foarte greu sa gasesti documente prin care poti demonstra ca acest produs s-a facut pe parcursul anilor in tara noastra. Speram ca anul acesta, si aceasta este si una dintre tintele noastre, sa continuam sa includem alte doua produse, sa marim grupul aplicant si sa purcedem la certificare?, a precizat Dana Tanase.

 

In prezent, sunt trei producatori care fac parte din grupul aplicant – Cris-Tim, Aldis, Vascar, iar in curand va fi si compania DIANA, care a solicitat sa faca parte din grup.

 

Mai multe informatii despre segmentul de procesare a carnii puteti citi intr-un interviu amplu cu directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, publicat in editia 63 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de