Actiune de repopulare a Complexului Razim-Sinoe cu icre embrionate de salau

Actiune de repopulare a Complexului Razim-Sinoe cu icre embrionate de salau


Complexul lagunar Razim-Sinoe este repopulat saptamana aceasta cu 1.000 de cuiburi de icre embrionate de salau, in conditiile in care productia de peste din aceasta specie este in ultimii ani mai putin de jumatate din minimum istoric inregistrat in Delta Dunarii.

Pregatirile pentru repopularea complexului lagunar au inceput anul trecut, atunci cand au fost achizitionati circa 200 de reproducatori de la o amenajare piscicola, potrivit coordonatorului Statiei de cercetare din Enisala a Institutului National Delta Dunarii (INDD), Stefan Cocias.

 

"Reproducatorii au fost cumparati dintr-o amenajare piscicola din Sabangia, pentru ca acolo ei se pastreaza neatinsi, neloviti. In complexul Razim, se pescuieste la navod, iar daca i-am fi luat de aici ar fi fost obositi", a declarat joi, presei, Cocias.

 

Pestii au fost tinuti in canalul Enisala, cunoscut batranilor sub numele de canalul Regina Elisabeta, iar in urma reproducerii femelele au depus ponta pe saltele impletite din salcie amplasate in anumite locuri de specialisti.

 

In Statia de cercetare a INDD, specialistii iau icrele de pe saltelele scoase din apa si le muta in cuiburi, cutii din lemn cu circa 30.000 de boabe de icre, care sunt apoi transportate si deversate intr-un tarc special amenajat in complexul lagunar Razim-Sinoe.

 

"Ajutam salaul sa se reproduca si facem ceva mai mult decat atat, pentru ca dupa extragerea cuiburilor, rasfirarea lor si transportul laditelor tip Enisala in lac, cuiburile sunt instalate in niste oboare cu ochiurile foarte mici. Deci, nu le lasam in voia pradatorilor care le-ar putea manca ponta, asa cum s-ar intampla in mediul natural", a mentionat directorul general al INDD, Marian Tudor.

 

Dupa ce se dezvolta, in aproximativ o luna, potrivit lui Cocias, alevinii de salau parasesc oboarele si se dezvolta in complex, fara interventia umana.

 

"Avem 1.000 de cuiburi, iar din fiecare cuib ajung la maturitate 80-100 de reproducatori. Toate aceste repopulari isi au rostul cat timp pestii care supravietuiesc ajung la maturitate si se reproduc cel putin o data. Daca-i scoatem cu plasele in primul an de viata, nu ne-am atins scopul. Din pacate, controalele noastre demonstreaza ca unii pescari comerciali nu tin cont de asta", a afirmat guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), Malin Musetescu.

 

Potrivit directorului general al INDD, cea mai dramatica scadere a populatiei de salau s-a inregistrat in perioada cuprinsa intre 1927, an in care s-au capturat 1.000 de tone, si 1936, an in care s-au capturat 200 de tone. "In 1935, aici s-au obtinut primele icre embrionate de salau in regim semi-natural. (...) In timp, in urmatorii 80 de ani, cantitatile capturate au fost din ce in ce mai mici, ajungand la circa 100 de tone ori mai putin de jumatate din minimum istoric", a precizat directorul general Tudor.

 

Printre cauzele actuale ale declinului populatiei de salau din complexul lagunar Razim-Sinoe se afla atat supraexploatarea resursei piscicole, cat si lipsa continuitatii actiunilor de populare cu salau a complexului.

 

Potrivit guvernatorului RBDD, de la inceputului saptamanii pana joi dimineata, in complexul Razim-Sinoe au fost deversate circa 500 de cuiburi embrionate de salau, activitatea urmand sa se incheie la sfarsitul acestei saptamani. Pentru aceasta actiune, cea de-a cincea desfasurata in fiecare an din 2014, Ministerul Mediului a alocat 50.000 de lei.

 

O lucrare a INDD arata ca, in anul 2003, in RBDD s-au capturat 64 de tone de salau.



Poti fi interesat si de