Actiuni de informare privind pericolul raspandirii pestei porcine africane

Actiuni de informare privind pericolul raspandirii pestei porcine africane


Intensificarea actiunilor de informare a populatiei din Zona Deltei Dunarii privind pericolul raspandirii virusului pestei porcine africane (PPA) a fost tema principala a discutiilor care au avut loc luni intre reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si cei ai asociatiilor profesionale din sectorul cresterii suinelor.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, reprezentantii asociatiilor de profil si-au oferit sprijinul in diseminarea informatiilor, cu ajutorul voluntarilor si al medicilor veterinari de libera practica din sectorul de crestere a porcinelor.

 

"Principalele mesaje, care vor fi transmise prin intermediul unor pliante sau prin discutii directe cu crescatorii de animale, sunt: importanta anuntarii imediate a autoritatilor, la cel mai mic semn de boala, in vederea testarii si depistarii precoce; importanta respectarii anumitor masuri de prevenire a aparitiei PPA in gospodariile populatiei; pagubele economice insemnate pe care PPA le produce crescatorilor de porcine si faptul ca se acorda despagubiri proprietarilor pentru animalele inregistrate, care sunt sacrificate de necesitate", se arata in comunicat.

 

Presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu, a salutat initiativa acestor asociatii si si-a manifestat intreaga disponibilitate de colaborare pentru aceasta actiune. Ambele parti au convenit ca, prin colaborarea in desfasurarea acestei campanii, va creste gradul de informare si constientizare al populatiei, fapt care va conduce la o mai buna gestionare a situatiei din teren.

 

Potrivit sursei citate, scopul urmarit este stoparea propagarii virusului si o protectie mai eficienta, atat a fermelor comerciale, cat si a gospodariilor populatiei.

 

Asociatiile care au participat la intalnirea cu seful ANSVSA au fost: Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania, Asociatia Medicilor Veterinari pentru Suine, Asociatia Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin, Asociatia Nationala a Fabricantilor de Nutreturi Combinate.

 

Focarele de pesta porcina africana activeaza in Romania din august 2017, insa numarul lor a crescut foarte mult in luna iunie a acestui an, dupa ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate in localitati situate pe bratul Chilia al Dunarii. In iunie, medicii veterinari au sacrificat 1.715 suine din gospodarii private din mai multe localitati din zona de Delta a judetului Tulcea si au inceput eutanasierea a 44.580 de porcine dintr-o exploatatie comerciala situata in apropierea municipiului Tulcea.

 

Miercuri, 4 iulie, a fost confirmat un nou focar de pesta porcina africana la o crescatorie de porci situata intr-o zona relativ izolata in Insula Mare a Brailei. Crescatoria se afla la 20 de kilometri de cea mai apropiata localitate din judetul Braila si 5 kilometri fata de localitatea Carcaliu din judetul Tulcea, intre acestea fiind bariera naturala Dunarea, Bratul Macin. Joi, 5 iulie, virusul PPA a mai fost confirmat la un porc intr-o gospodarie din localitatea Istria, judetul Constanta. Vineri seara a mai fost confirmat un focar la porcii dintr-o gospodarie din localitatea Crestur din judetul Bihor.

 

Autoritatile veterinare reafirma ca pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

 

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei anmalelor.



Poti fi interesat si de