Actiuni pentru prevenirea focarelor de pesta porcina

Actiuni pentru prevenirea focarelor de pesta porcina


Interventie in cazul unui focar de pesta porcina, simulata la o ferma din comuna Vladeni, judetul Botosani.

Interventia autoritatilor in cazul aparitiei unui focar de pesta porcina a fost simulata, joi dupa-amiaza, la o ferma zootehnica din localitatea Brehuiesti - comuna Vladeni din judetul Botosani.

 

Exercitiul, desfasurat de Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), a urmarit modul de actiune a autoritatilor in cazul inregistrarii de cazuri de mortalitate intr-o ferma de porci.

 

Scenariu a prevazut situatia in care un porc a fost gasit mort in ferma respectiva, iar alti cativa prezentau simptomele pestei porcine.

 

"Am vrut sa exersam modul de gestionare a unui focar in cazul in care se inregistreaza pesta porcina clasica. In principal, ne intereseaza lantul de comanda, de la centrul de la nivel judetean pana la nivel local. Noi trebuie sa fim pregatiti ca atunci cand apare, daca apare o astfel de boala, sa intervenim cat mai repede. Daca intervenim repede, impactul si efectele sunt reduse in ideea de a izola, de a localiza boala, dat fiind faptul ca este o boala care nu se transmite la om, dar care are un efect economic major", a afirmat directorul adjunct al DSVSA Botosani, Ovidiu Airimitoaie.

 

Ferma zootehnica de la Brehuiesti, in cadrul careia a avut loc exercitiul, are un efectiv de 300 de porci.

 

"Sustinem astfel de exercitiu pentru ca asa ne putem instrui si ne putem proteja. Pericole sunt, dar, daca ne protejam si tinem cont de ceea ce ne spun medicii veterinari, ne punem la adapost", a declarat proprietarul fermei, Robert Titei.

 

La exercitiu au luat parte medici veterinari din Botosani, dar si reprezentanti ai administratiei locale, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratului Judetean de Politie si Inspectoratului Judetean de Jandarmi.



Poti fi interesat si de