AmCham: Agricultura, domeniu cu potential investitional competitiv

AmCham: Agricultura, domeniu cu potential investitional competitiv


Agricultura, digitalizarea, energia si transporturile sunt principalele domenii cu potential competitiv din Romania in acest moment, a declarat Daniela Nemoianu, vicepresedinte al Camerei de Comert Americane in Romania /AmCham/ la lansarea raportului "Investitiile - coloana vertebrala pentru o dezvoltare economica sustenabila a Romaniei".

"Venim cu solutii in acest raport. Incercam sa iesim din abordari reactive si vrem sa construim un climat investitional eficient. Agricultura, energia, digitalizarea si transporturile sunt in acest moment domeniile cu cel mai mare potential investitional competitiv in Romania. Recomandam crearea si asumarea unui plan national de investitii dupa modelul planului de investitii pentru Europa lansat in 2014 de Comisia Europeana. Un astfel de plan ar trebui sa cuprinda un pilon de stabilire si finantare a investitiilor strategice pentru Romania, in special in sectorul public", a precizat Daniela Nemoianu.

 

Conform raportului, predictibilitatea si transparenta in dialogul cu autoritatile publice sunt esentiale in stabilirea prioritatilor investitionale.

 

"Asigurarea predictibilitatii si transparentei cadrului legislativ si fiscal, eliminarea incertitudinilor de ordin birocratic, administrativ si legislativ, modernizarea si dezvoltarea infrastructurii critice, politici economice avansate pentru reducerea decalajului dintre regiuni si punerea in valoarea a capitalului autohton sunt conditii care pot determina decisiv evolutia economiei romanesti", a precizat Radu Florescu, vicepresedinte AmCham.

 

Raportul scoate in evidenta unul dintre cele mai putin favorizate aspecte din economia romanesca si anume lipsa educatiei financiare in randul populatiei in special al celei rurale, in conditiile in care, conform datelor AmCham, patru din cinci romani nu economisesc in acest moment, iar 70% dintre cei care o fac aleg mecanisme de economisire clasice gen depozite bancare.

 

"Consideram necesare acordarea de stimulente pentru economisirea pe termen lung, pentru asigurarea protectiei financiare a persoanelor si familiilor si incurajarea de noi forme de intermediere financiara, completate de intensificarea eforturilor de educatie financiara, capitol la care populatia Romaniei este din pacate inca deficitara", a spus Ciprian Ladunca, trezorier la AmCham.

 

Politicile publice menite a incuraja investitiile ar trebui sa acorde o atentie deosebita imbunatatirii stimulentelor aferente unei asumari mai directe de riscuri, atat in cadrul celor care detin economii sau capitaluri de investit, cat si in cazul celor care au planuri de a angaja capitalul in activitati productive. Politicile de investitii ar trebui sa aiba in vedere cresterea sanselor ca oferta de capital sa intalneasca cererea de capital intr-o maniera mai eficienta.

 

"Se impune o schimbare de abordare a cresterii economice, in sensul trecerii de la o abordare cantitativa la una calitativa care sa reflecte modul in care cetatenii si companiile resimt progresul economiei. Calitatea vietii, puterea de cumparare, calitatea infrastructurii si a serviciilor publice devin mai importante ca expresie a bunastarii intr-o economie", a punctat Anda Todor, presedintele AmCham Romania.

 

Conform analizei Camerei de Comert Americane din Romania, pentru a transfera bunastarea la nivelul cetatenilor este nevoie de investitii publice si private prin accelerarea absorbtiei fondurilor UE, atragerea de investitii straine, dezvoltarea pietei de capital prin stimularea cererii si ofertei.



Poti fi interesat si de