Aproape 100 de purcei Bazna si Mangalita au ajuns la crescatorii din tara

Aproape 100 de purcei Bazna si Mangalita au ajuns la crescatorii din tara


Aproape 100 de purcei de Bazna si Mangalita au fost livrati pana in prezent crescatorilor de animale in cadrul programului guvernamental de sustinere a cresterii celor doua rase autohtone, lansat in urma cu peste o luna in Sibiu.

Prezent la actiunea prin care trei crescatori din Alba au primit in total 26 de purcei din rasa Bazna proveniti din gospodariile a doi furnizori din Mihalt si Valea Lunga, oficialul din Ministerul Agriculturii a mentionat ca, in afara de acestia, la nivel national au fost livrati pana luni un numar de 68 de purcei Bazna si Mangalita in judetele Sibiu, Hunedoara, Cluj, Ialomita si Dambovita.



„Pana in prezent, s-au livrat in cadrul programului 68 de purcei Bazna si Mangalita, in greutate de minimum 10 kilograme. Crescatorii deja si-au incasat banii, respectiv cei 2.500 de lei de purcel. (...). Cei 68 de purcei au fost distribuiti catre 9 crescatori. S-au distribuit si 10, s-au distribuit si 8 purcei, in functie de numarul de porci pe care crescatorii i-au avut de livrat. In Ialomita, de exemplu, numarul de purcei a fost de 4”, a declarat Ion Rosu, directorul general adjunct in cadrul Directiei Politici Agricole din cadrul MADR.

 


El a adaugat ca programul are succes, iar cererile sunt foarte mari. „Acest program este unul multianual. In momentul de fata, cererea este mai mare decat oferta, dar toti crescatorii care sunt inscrisi in program si care au completat dosarul vor primi purceii. E adevarat, nu in acest an, in 2019, in 2020”, a sustinut Ion Rosu.



Acesta a adaugat ca este „un nou inceput”, dupa ce rasele autohtone Bazna si Mangalita „au pierdut de-a lungul timpului lupta” cu celelalte rase crescute in sistem industrial, celelalte rase conventionale. 



„Din punct de vedere al calitatii carnii se caracterizeaza printr-o carne mult mai sanatoasa, printr-o carne cu mult mai putin colesterol decat rasele care se cresc in sistem conventional. Determinarile recente arata ca grasimea si carnea acestor rase este o grasime bogata in aminoacizi, Omega 3, Omega 6, care se gaseste si in somon”, a mai spus directorul general adjunct in cadrul Directiei Politici Agricole din Ministerul Agriculturii.



La randul sau, directorul executiv al Directiei Agricole Alba, Gheorghe Lazea, a afirmat ca scopul acestui program este „de a sprijini crescatorii si de a aduce cele doua rase de porci autohtone la ceea ce au fost inainte, pentru ca, din punct de vedere calitativ, cele doua rase s-a constatat ca sunt mult mai bune decat celelalte rase de porci”.



Programul a fost lansat si in Alba, fiind distribuiti unor crescatori din Bistra, din Muntii Apuseni, si Mihalt un total de 26 de purcei de Bazna.



„Pentru anul acesta avem estimata o livrare de 340 de purcei. Nu ajungem la o satisfacere din punct de vedere al cerintelor, pentru ca sunt peste 250 de crescatori care solicita in jur de 2.400 de purcei”, a declarat Gheorghe Lazea. El a adaugat ca in urmatorii „doi-trei ani” se va onora cererea, in judet fiind 20 de furnizori si un singur procesator.



Unul dintre crescatorii care au primit luni purcei Bazna, mai exact sase purcei, Dorin Goia, din Bistra, a afirmat ca programul este unul benefic. „E o rasa care rezista la frig, e o rasa cu o slanina foarte dulce, foarte buna, are grasime, are si carne. Are de toate, cum ar veni”, a spus crescatorul.



O tanara de 28 de ani, medic veterinar, a intrat si ea in posesia a zece purcei de Bazna. „Vrem sa promovam rasa Bazna, noi am mai crescut rasa aceasta de porci. Este o rasa cu carne foarte buna. E un program benefic, fiindca noi primim zece purcelusi gratis. Cinci o sa-i dam procesatorului, am incheiat un contract, restul ii pastram noi. 11 lei pe kilogram la porcul in viu este un pret bun”, a conchis Mirela Mihaela Stinea.



Poti fi interesat si de