Aproape jumatate dintre porcii din Tulcea, sacrificati din cauza PPA

Aproape jumatate dintre porcii din Tulcea, sacrificati din cauza PPA


Circa 47% din suinele aflate anul trecut in gospodariile private din judetul Tulcea au fost sacrificate sau au murit in ultimele luni din cauza pestei porcine africane (PPA), arata datele furnizate luni AGERPRES de catre directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Mitica Tuchila.

In judet, sunt confirmate, potrivit sursei, 542 de focate de PPA in care au fost afectate 456 de exemplare porcine si unde au fost ucise 3.569 de suine. Totodata, medicii veterinari au aplicat metoda uciderii preventive in 47 de localitati unde au fost sacrificati 4.039 de porci din 752 de exploatatii.

 

"Sunt in lucru 585 de dosare pentru acordarea despagubirilor aferente unui numar total de 4.306 porci. S-a platit peste un milion de lei pentru 193 de exploatatii care aveau 1.666 de porci. Sunt deja finalizate 173 de dosare pentru despagubirea a 1.860 de porci, valoarea totala a despagubirilor fiind de 8,809 milioane de lei", a mentionat directorul DSVSA.

 

Circa 30% din porcinele care au fost sacrificate pentru prevenirea raspandirii PPA nu se aflau in evidentele medicilor veterinari, proprietarii evitand inregistrarea lor.

 

"Conform Manualului Operational, dupa depistarea PPA se recurge la prima dezinfectie, urmate de o curatenie mecanica si alte doua dezinfectii. Daca dupa respectarea acestui protocol, proprietarii doresc sa-si repopuleze gospodaria cu porci ar trebui sa nu-si ia mai mult de un animal intr-o prima faza si sa vada cum evolueaza boala in judet. Daca se respecta conditiile minime de biosecuritate, printre care sa nu vina in contact cu porcii din alte gospodarii, cotetul porcului sa fie imprejmuit, sa nu aduca fan si cereale din zone in care a evoluat boala, cred ca populatia poate sa-si repopuleze gospodaria cu porcine", a declarat directorul Mitica Tuchila.

 

Pana in prezent, niciun proprietar de animale in gospodaria caruia a evoluat PPA nu a notificat DSVSA cu privire la repopularea gospodariei cu suine.

 

DSVSA a platit pana acum 160.000 de lei Penitenciarului cu Regim de Maxima Siguranta din Tulcea care avea o ferma in care au fost sacrificati 252 de porci si a terminat evaluarea pagubelor din prima exploatatie comerciala in care s-a depistat PPA.

 

"La societatea Carniprod SA (prima societatea privata din judet in care a fost identificat virusul n.red.) s-a finalizat dosarul de despagubire, iar suma care urmeaza sa fie platita este de circa 10 milioane de euro. Societatea nu poate folosi inca ferma, dar poate utiliza abatorul, unitatea de procesare si punctele de desfacere. Toate celelalte trei ferme de crestere a suinelor din judet care au fost afectate de PPA sunt inchise, iar dosarele de despagubire sunt in lucru", a mai spus directorul DSVSA, Mitica Tuchila.

 

Medicii veterinari au inregistrat ultima suspiciune de PPA intr-o gospodarie privata la inceputul saptamanii trecute, insa in mediul salbatic au fost confirmate mai multe focare.

 

"In mediul salbatic, am avut notificari din partea fondurilor de vanatoare. S-au depistat mai multe cadavre de mistreti in zone salbatice, s-au prelevat probe, iar marea majoritate au fost pozitive. Ultima confirmata a fost in zona Hamcearca-Nifon-Balabancea unde au fost identificati mai multi mistreti, iar probele au fost pozitive", a precizat directorul DSVSA.

 

Potrivit sursei, in urma cu un an, in gospodariile private din judetul Tulcea erau inregistrate 17.000 de suine.

 

Primele focare de PPA au aparut in judetul Tulcea la inceputul lunii iunie a acestui an.



Poti fi interesat si de