Asociatii: Sectorul cresterii porcului, in pericol

Asociatii: Sectorul cresterii porcului, in pericol


Mai multe asociatii ale crescatorilor de porci din Romania atrag atentia asupra pericolului raspandirii epidemiei de Pesta Porcina Africana, in cazul in care nu se iau rapid masuri de prevenire, fiind puse in pericol efectivele de animale.

APCPR (Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania), AMVS (Asociatia Medicilor Veterinari din Sectorul Suin), ANFNC (Asociatia Nationala a Fabricantilor de Nutreturi Combinate) si AFISS (Asociatia Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin) atrag atentia fermierilor, vanatorilor si populatiei asupra epidemiei de Pesta porcina africana (PPA), care evolueaza in Romania.

 

„In cazul in care nu vor fi luate masuri imediate pentru a limita raspandirea bolii, efectele economice pot fi semnificative si vor afecta sectorul cresterii porcului din Romania pe termen lung. Motiv pentru care asociatiile de profil atrag atentia asupra nevoii de implementare a unor actiuni comune de prevenire, alaturi de autoritatile statului”, se arata intr-un comunicat comun.

 

Pesta porcina africana (PPA) este o boala infectioasa virala, extrem de contagioasa, care afecteaza porcul domestic din sectorul gospodaresc sau industrial si porcul mistret. Deoarece nu exista niciun tratament sau vaccin care sa previna aparitia, singura metoda eficienta de preventie este mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate in fermele comerciale si in gospodariile populatiei. Identificarea timpurie, controlul si stingerea posibilelor focare de boala sunt esentiale in limitarea transmiterii virusului.

 

Pesta porcina africana (PPA) nu poate afecta starea de sanatate a omului, chiar si in cazul contactului direct cu animalele bolnave. In schimb, omul poate fi un important vector pentru raspandirea bolii de la o gospodarie la alta sau chiar in fermele comerciale, daca nu respecta regulile de biosecuritate.

 

«Doar printr-o actiune comuna, constanta si o vigilenta crescuta a crescatorilor de animale, a medicilor veterinari si a autoritatilor din domeniu, se poate preveni extinderea epidemiei de pesta porcina africana in Romania», a declarat Dr. Adrian Balaban, Presedintele AMVS.

 

Pentru a preveni raspandirea PPA, crescatorii de porci au responsabilitatea de a identifica, in cel mai scurt timp, animalele bolnave. Impreuna cu medicii veterinari si autoritatile de resort, vor lua toate masurile care se impun pentru a preveni raspandirea bolii, conform Manualului operational pentru interventia in focarele de pesta porcina africana, disponibil pe site-ul ANSVSA.

 

  1. Principalele masuri care se impun in vederea preventiei sunt:

 

  1. In fermele comerciale
  • Respectarea cu strictete a programului de biosecuritate propriu, conform legislatiei specifice.
  • Stabilirea masurilor de biosecuritate, astfel incat sa previna contactul animalelor din ferma cu mediul gospodaresc sau silvatic, direct sau indirect.
  • Efectuarea stricta a actiunilor de dezinfectie, dezinsectie si deratizare.

 

  1. In gospodariile populatiei (se vor aplica reguli minime de biosecuritate care NU implica costuri suplimentare):
  • Porcii domestici se vor tine la ingrasat in adaposturi imprejmuite astfel incat sa previna intrarea pasarilor in contact cu animalele (acoperirea cu plasa impotriva pasarilor este o solutie ieftina si eficienta);
  • Porcii nu se vor hrani cu resturi alimentare de origine animala sau cu furaje aduse din zone in care exista porci mistreti (iarba, trifoi, etc.);
  • Intrarea in zona de crestere a porcilor se va face in haine si incaltaminte special prevazute in acest sens, folosite doar in interiorul curtii;
  • Se va limita accesul altor persoane sau vehicule in zona de crestere a porcilor, mai ales daca este cunoscut ca acestea vin in contact cu porci din alte crescatorii.

 

  1. Principalele masuri care se impun in vederea limitarii raspandirii bolii:

 

  • examinarea zilnica a efectivelor de animale;
  • informarea imediata a medicul veterinar cu privire la orice suspiciune de boala;
  • nu se vor sacrifica, pentru consum, animalele bolnave sau cele care sunt in contact cu acestea;



Poti fi interesat si de