Balanta agroalimentara a UE a inregistrat un surplus record anul trecut, de peste 70 de miliarde de euro

Balanta agroalimentara a UE a inregistrat un surplus record anul trecut, de peste 70 de miliarde de euro


Comisia Europeana a anuntat ca balanta agroalimentara a UE a inregistrat un surplus record in 2023, gratie persistentei preturilor ridicate ale produselor exportate de UE si scaderii preturilor la produsele importate.

Conform acestor date, exporturile agroalimentare ale UE au atins un nivel record de 228,6 miliarde de euro in 2023, in timp ce importurile s-au cifrat la 158,6 miliarde de euro, rezultatul fiind un excedent total de 70,1 miliarde de euro, reprezentand o crestere de 22%, sau 12,8 miliarde de euro, comparativ cu situatia din 2022.

 

"Principalele motoare ale exporturilor UE au fost preparatele pe baza de cereale, produsele lactate si vinul...Gratie calitatii sale recunoscute, competitivitatii si nivelului sau ridicat de diversificare, Uniunea Europeana ramane cel mai important trader mondial de produse agroalimentare", se arata in raportul publicat de executivul comunitar.

 

Primele trei destinatii ale exporturilor agroalimentare ale UE in 2023 au fost Marea Britanie, unde au mers 22% sau 51,3 miliarde de euro din exporturile UE, urmate de SUA si China, unde au ajuns 6% din exporturile agroalimentare ale UE. Totusi, datele arata ca exporturile UE de carne de porc in China au scazut cu 29% in 2023. De asemenea, exporturile agroalimentare ale UE spre Turcia au crescut cu 7% sau 683 milioane de euro iar cele spre Ucraina au crescut cu 18% sau 533 milioane de euro, pana la 3,455 miliarde de euro.

 

In cazul importurilor agroalimentare ale UE, primele trei tari de origine au fost in 2023 Brazilia, Marea Britanie si Ucraina. In cazul acesteia din urma, importurile agroalimentare ale UE din Ucraina au atins o valoare de 11,8 miliarde de euro (7% din importurile totale UE), in scadere cu 1,4 miliarde de euro (minus 10%) comparativ cu 2022 dar mai mari cu 71% comparativ cu cele din anul 2021.

 

Comisarul european pentru Agricultura, Janusz Wojciechowski a apreciat ca cele mai recente date privind balanta agroalimentara arata "calitatea produselor UE si competitivitatea productiei UE".



Poti fi interesat si de