Bulgaria a raportat un caz de gripa aviara la o ferma de rate

Bulgaria a raportat un caz de gripa aviara la o ferma de rate


Agentia pentru Siguranta Alimentelor din Bulgaria (BFSA) a raportat noi cazuri de pasari infectate cu virusul H5 la o ferma de rate din satul Lisets, provincia Lovech, transmit BTA si Reuters.

Toate ratele de la ferma aflata la 125 de kilometri nord-est de Sofia vor fi sacrificate pentru a preveni extinderea virusului gripei aviare, care a fost confirmat de testele de laborator, a precizat BFSA.

 

A fost stabilita o zona de siguranta de trei kilometri in jurul fermei si o zona de monitorizare de zece kilometri, unde sunt interzise comertul si transportul animalelor si al oualor.

 

Agentia pentru Siguranta Alimentelor din Bulgaria a demarat o investigatie in acest caz.

 

Si in decembrie BFSA a raportat noi cazuri de pasari infectate cu virusul H5N8 la o ferma privata din satul Kosovo, langa orasul Vidin, la granita cu Romania.

 

Recent autoritatile veterinare au anuntat ca au sacrificat peste 100.000 de pui si peste 16.000 de rate dupa ce virusul gripei aviare a fost descoperit la o ferma de rate si una de pui din sudul Bulgariei.

 

Pana acum nu exista cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la pasari la oameni insa descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat sa tina pasarile inchise.

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare.

 

 

 Poti fi interesat si de