CAP-ul, reinventat intr-o comuna bistriteana: "Promovam produse traditionale"

CAP-ul, reinventat intr-o comuna bistriteana: "Promovam produse traditionale"


Un primar din Bistrita-Nasaud impreuna cu o parte dintre sateni au ”reinventat” cooperativa agricola de productie (CAP) in comuna, asocierea functionand cum nu se poate mai bine.

Spre finalului anului va functiona o fabrica de peleti, care va folosi resturile vegetale pentru ca satenii sa nu mai fie nevoiti sa le dea foc, in plan fiind si amenajarea unui abator si a unei macelarii care sa prepare produse traditionale din carne.

 

Vasile Silasi, primarul comunei Chiochis din Bistrita-Nasaud, este primul edil din judet care a reusit sa ii convinga pe oamenii din sat ca impreuna au mai multe sanse sa valorifice produsele pe care le fac si impreuna pot face investitii care sa asigure un venit suplimentar intregii comunitati.

 

Micul CAP din Chicohis a reusit sa repuna pe picioare vechea fabrica de paine din localitate, iar produsele care se fac aici sunt suta la suta naturale, cu faina macinata la moara din Beclean din graul localnicilor, cu oua de casa, nuca, mac sau branza produse de sateni.

 

“Am luat in chirie fosta brutarie a cooperativei de consum care era in faliment, s-a inchis si am decis cu asociatii sa o preluam noi, sunt si cateva locuri de munca pe care am reusit sa le pastram. Avem sapte luni de functionare, iar rezultatele sunt neasteptate. Am mers pe un produs traditional, am gandit o paine care se facea in zona nostra. Am luat reteta de la batranii satului si am intrat pe piata cu un altfel de produs fata de ceea ce exista deja. Nu folosim amelioratori de crestere. Avem cozonac dupa reteta proprie, placinte cu varza si branza - noi le numim cocorada. Am reusit sa intram pe piata foarte greu si din pacate nu am reusit sa intram pe zona de retail. Am fost refuzati, insa suntem convinsi ca vom reusi sa ne impunem prin calitatea produsului pe care il scoatem pe piata si in zona de retail”, a spus primarul Vasile Silasi.

 

Chiar daca satenii au fost reticenti cand au auzit ca trebuie sa infiinteze un CAP (cooperativa agricola de productie) acesta fiind formularea prevazuta in lege pentru asocierile de producatori agricoli, au acceptat sa se asocieze si sa puna in practica infiintarea unei fabrici de peleti unde sa fie folosite toate resturile vegetale de pe camp pentru ca oamenii sa nu mai fie nevoiti sa le dea foc.

 

Satenii se gandesc acum sa planteze si salcie energetica pentru a avea suficienta materie prima pentru fabrica de peleti care va functiona in curand.

 

“Nu am fost de acord cu denumirea aceasta, de CAP, pentru ca are conotatii care vin din perioada comunista si oamenilor nu le place. A trebuit sa pastram aceasta denumire de cooperativa agricola de productie pentru ca este forma legala acceptata in legea cooperativelor pentru a beneficia de anumite facilitati, inclusiv fiscale. Asa a aparut CAP-ul, Cooperativa Zestrea, dar ea functioneaza practic ca o societate pe actiuni. Sunt 27 de membri in CAP. Am reusit foarte greu sa adun oamenii care sa faca parte dintr-o structura care nu facea nimic si nu avea nimic. Am inceput cu banii nostri si am achizitionat o fabrica de peleti. Speram sa ii dam drumul anul acesta”, a povestit pentru Mediafax primarul comunei Chiochis, Vasile Silasi.

 

CAP-ul de la Chiochis a fost gandit de primarul comunei altfel fata de clasicele cooperative agricole, iar planurile de dezvoltare sunt si ele mari.

 

“Este o idee originala si nu stiu daca mai exista in tara cooperative pe acest model. Noi pomovam produse traditionale, deschidem noi afaceri pentru oameni, nu am mers numai pe agricultura. Urmeaza sa ne dezvoltam. Zona Chiochis este vestita pentru cresterea porcilor si incercam sa schimbam putin piata si produsele. Vrem sa facem mezeluri traditionale in abatoare specializate, asa cum erau facute in trecut de bunicii si parintii nostri”, a adaugat primarul.



Poti fi interesat si de