Caz de antrax la porc, confirmat intr-o gospodarie din Botosani

Caz de antrax la porc, confirmat intr-o gospodarie din Botosani


Autoritatile sanitare veterinare din Botosani au descoperit un caz de antrax la porc intr-o gospodarie din localitatea Saveni, insa persoanele care au intrat in contact cu animalul nu au prezentat simptomatologie asociata acestei boli.

"In data de 25 iulie 2018 un proprietar din localitatea Saveni s-a prezentat la laboratorul sanitar veterinar din cadrul Directiei Sanitar Veterinare Botosani cu o proba din gusa unui porc din exploatatie sacrificat de dumnealui pentru a vedea cauza imbolnavirii animalului, pentru ca a aplicat un tratament de cateva zile de antibiotic si si-a dat seama ca nu raspunde la acesta. In aceste conditii s-a hotarat sa sacrifice animalul. Dupa analize si diagnosticul de laborator, in data de 26 iulie, a fost descoperita o cultura de Bacillus anthracis, care este responsabila de antrax. Antraxul la porc este o boala foarte rara, de obicei speciile mai afectate fiind bovinele, caprinele si ovinele care sunt de altfel si supuse unui program de vaccinare anti-carbunoase. Imediat dupa rezultatele analizelor am inceput sa aplicam masurile de suspiciune de antrax in exploatatia respectiva. Proprietarul are o exploatatie non-profesionala, deci o gospodarie, in care mai are 16 bovine care au fost supuse vaccinarii anti-carbunoase. Aceste bovine sunt la pasune, iar un singur porc a fost sacrificat de catre proprietar din proprie initiativa. Imediat, a fost anuntat DSV-ul pentru a lua in evidenta atat proprietarul, cat si alte patru persoane care au intrat in contact cu carcasa, respectiv cu resturile provenite de la porcul respectiv, iar pana astazi, 6 august, acestea nu au manifestat nicio simptomatologie ce ar putea fi atribuita antraxului", a declarat Minodora Vasiliu, director executiv al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Botosani.

 

Potrivit reprezentantei DSVSA Botosani, locurile din gospodarie in care a fost descoperit cazul au fost dezinfectate si curatate mecanic, iar carnea provenita de la animalul respectiv a fost incinerata.

 

"De asemenea, s-a realizat curatarea mecanica a locului, dezinsectie cu soda caustica in locul in care au fost puse lichidele de la sacrificare. Antraxul este o boala telurica, ai carei spori se gasesc in pamant, ei pot aparea oriunde, iar la porc se mai numeste si angina carpinoasa. Pe data de 2 august am primit confirmarea de la laboratorul DSVSA Botosani, masurile au fost luate si ca urmare s-au facut doua curatari, doua dezinsectii. Carcasa si ce a mai ramas din ea a incinerata la nivelul incineratorului din cadrul laboratorului Directiei Sanitar Veterinare. Masurile luate si specificate in legislatia sanitar-veterinara s-au incheiat, in momentul de fata. Nu au fost raportate alte cazuri. Toate animalele sunt vaccinate si ca urmare nu mai pot prinde bacilul respectiv. Vorbim despre o boala care apare la om numai daca acesta a luat contact cu animalul bolnav de antrax. Repet, cele cinci persoane din gospodaria din Saveni nu au prezentat nicio simptomatologie, dar sunt tinute inca sub observatie", a spus Minodora Vasiliu.

 

Agentia de presa Reuters a transmis ca un porc de la o ferma mica din Romania este infectat cu antrax, bacil care ucide mii de animale in zonele tropicale si sub-tropicale in fiecare an, dar care este mai rar intalnit in regiunile cu clima temperata.

 

Potrivit Reuters, Agentia Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a notificat Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) cu privire la antrax, bacil care poate ucide in cateva ore, si este mai des intalnit la erbivorele domestice si la animalele salbatice, dar poate afecta si omul.

 

Simptomele includ febra ridicata, splina marita si edem la nivelul gatului la anumite animale. O data ce simptomele apar, tratamentul cu antibiotice nu mai are efect.

 

Antraxul este o boala mortala in majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputandu-se valorifica nimic data fiind rezistenta deosebita a sporilor si transmisibilitatea lor la om, prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea.

 

Antraxul sau dalacul este o boala infectioasa produsa de Bacillus anthracis. Aceasta bacteria produce sporii care raspandesc infectia. Boala este comuna omului si animalelor.



Poti fi interesat si de