Cea mai mare ferma afectata de pesta porcina africana si-a reluat activitatea

Cea mai mare ferma afectata de pesta porcina africana si-a reluat activitatea


Cea mai mare crescatorie de porci din Romania, cunoscuta ca fiind a doua ca marime din Europa, si care a fost afectata in august 2018 de virusul pestei porcine africane (PPA), a iesit din carantina impusa in astfel de cazuri si si-a reluat activitatea, potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Braila, Dragos Frigioiu.

"Crescatoria care apartine SC TEBU Consult Braila a iesit de sub carantina. Aici au fost introdusi purcei santinela, care au fost testati, iar rezultatele au fost negative, motiv pentru care restrictiile instituite in momentul confirmarii pestei porcine africane au fost ridicate. S-a inceput repopularea, au inceput sa-si aduca material de reproductie, femele, vieri. Oricum, efective destul de mici si va dura pana vor ajunge iar la intreaga capacitate", a declarat Frigioiu.

 

Crescatoria care apartine SC TEBU Consult Braila, numara in cele doua ferme existente pe teritoriul judetului Braila, la Gropeni si Tufesti, peste 140.000 de porci, inainte ca virusul sa patrunda aici si, conform legii, sa fie eutanasiati toti porcii.

 

In a doua mare ferma din Braila unde a patruns virusul pestei porcine, respectiv SC "Romsoci" SRL Tichilesti, unde se aflau 35.000 de porci, nu s-a solicitat introducerea de purceii santinela.

 

"Niciun alt operator din exploatatii comerciale de porci nu si-a exprimat intentia pentru repopulare, respectiv sa-si introduca purcei santinela, pentru a fi ridicate restrictiile. Operatorul economic daca intentioneaza repopularea ne notifica, stabilim cati purcei santinela introducem, in functie de numarul de adaposturi din ferma respectiva. Ulterior se testeaza si se pot ridica restrictiile", a explicat Dragos Frigioiu.

 

Braila este judetul unde au fost platite cele mai mari despagubiri pentru pesta porcina africana, dintr-o suma totala de 251,802 milioane de lei platita la nivel national, cele mai mari despagubiri fiind acordate Brailei, respectiv 172,174 milioane lei, pentru 3.218 de exploatatii, dintr-un total de 3.228 de exploatatii.

 

In judetul Braila au fost eutanasiati peste 200.000 de porci si au fost stinse in total 129 de focare de pesta porcina, dintre care sapte in exploatatii comerciale, in prezent mai fiind active patru focare.



Poti fi interesat si de