Cheltuim de 2,5 ori mai mult pe alimente si bauturi decat media UE

Cheltuim de 2,5 ori mai mult pe alimente si bauturi decat media UE


Ponderea alimentelor si a bauturilor nealcoolice in totalul cheltuielilor este in Romania de 28%, cea mai mare din Uniunea Europeana, de 2,5 ori peste medie, conform unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung Romania.

La polul opus se situeaza Marea Britanie, unde aceasta categorie ocupa doar 8% din total.

 

Romania este precedata de Lituania, cu un procent de 21,6%, Estonia - 20,3%, Bulgaria, 19,2% si Ungaria - 18,2%.

 

"Se stie ca ponderea alimentelor si a bauturilor nealcoolice in totalul cheltuielilor unei gospodarii este un indicator sintetic al calitatii vietii. Cu cat aceasta pondere este mai mica, cu atat oamenii traiesc mai bine", conform autorilor infograficului.

 

In conditiile in care romanii cheltuiesc mai mult de jumatate din banii pe care-i au pe mancare si locuinta, aceasta implica reducerea altor categorii de consum, indeosebi a celor cultural-recreative, a serviciilor de tip HoReCa si a celor financiare, precizeaza sursa citata.

 

Conform datelor infograficului, cheltuielile cu locuinta, apa, electricitate, gaze si alti combustibili au o pondere de 22,5% (fata de 24,2% media UE), cele cu mobilierul, dotarea si intretinerea locuintei de 15,3% (15,5% media UE), cu bauturile alcoolice si tutunul de 5,7% (3,8% media UE), in timp ce pentru recreere si cultura este alocat un procent de 5,8% din total cheltuieli (8,5% media UE), pentru educatie 2,1% (1,1% media UE) si pentru servici de tip HoReCa 3,7% (11,4% media UE). Infograficul este realizat pe baza datelor Eurostat din 2017.

 

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, publicate in 10 iulie, In Romania pe primul loc in structura cheltuielilor totale de consum se afla cele cu produsele agroalimentare si bauturile nealcoolice (33,2%), urmate de cele cu locuinta, apa, electricitatea, gaze si alti combustibili (18,6%), bauturi alcoolice si tutun (8,1%), imbracaminte si incaltaminte (6,8%), sanatate (5,25%).

La polul opus, romanii cheltuiesc cel mai putin pentru educatie (0,5%) din total cheltuieli, dar si pentru recreere si cultura (2,9%).



Poti fi interesat si de