Circa 15% din pescarii comerciali din Delta vor ramane fara permise

Circa 15% din pescarii comerciali din Delta vor ramane fara permise


Circa 15% din pescarii din Delta Dunarii care si-au desfasurat legal activitatea anul trecut risca sa ramana fara permise anul acesta, din cauza ca nu au reusit sa captureze 75% din cota alocata de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD).

Potrivit datelor furnizate de ARBDD, din cei 1.172 de pescari care si-au desfasurat anul trecut activitatea de pescuit comercial in Delta, doar 85 si-au realizat captura in proportie de 100%, iar 89 de pescari nici macar nu au raportat capturile inregistrate.


„Circa 15% din cei 1.172 de pescari autorizati pentru activitatea de pescuit comercial in Delta nu au realizat 75% din cota alocata, astfel ca nu vor mai primi dreptul de a-si desfasura activitatea. Procentul de 15% nu este covarsitor, dar demonstreaza traficul de peste la negru din Delta, acea hemoragie piscicola care se face pe patru sau sase roti, pe sosele. Pestele trebuie insa valorificat local, sa dea plus valoare Deltei, locuitorii Tulcei sa manance peste din Delta, nu din import, cum e acum”, a declarat guvernatorul Malin Musetescu.

Un fenomen neexplicat de autoritati, dar de mica amploare, a fost sesizat in Mila 23, acolo unde unii localnici au devenit colectori de peste de la pescari care nu vor sa declare capturile.

„Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura a recunoscut oficial ca 70% din pestele din Delta ajunge pe piata neagra. Nu e numai evaziune fiscala, ci si evaziune in cantitati. Noi nu cunoastem 70% din efortul piscicol”, a amintit guvernatorul Rezervatiei.

In ceea ce priveste speciile capturate, potrivit sursei citate, cele cu importanta economica au scazut de la an la an, in timp ce au crescut cantitatile de specii cu importanta economica nesemnificativa, cum sunt carasul si babusca.

Potrivit datelor ARBDD, numarul total al permiselor emise de ARBDD a crescut in perioada 2012-2017 de la 1.354, in 2012, la 1.940, anul trecut, printre posesorii acestora aflandu-se si persoane care pescuiesc doar sambata si duminica.

In momentul de fata, angajatii ARBDD lucreaza la o metodologie de acordare a cotelor de pescuit, aceasta urmand sa fie finalizata luna viitoare.

In perioada 2012-2017, capturile inregistrate oficial de pescarii din Delta au crescut de la 2.222 de tone la 3.364 de tone, in conditiile in care cota alocata anual pescarilor aproape s-a dublat, de la 2.031 de tone, in 2012, la 4.043 tone, in 2017.



Poti fi interesat si de