Circa 40 de focare de pesta porcina africana sunt confirmate in Tulcea

Circa 40 de focare de pesta porcina africana sunt confirmate in Tulcea


Medicii veterinari au inregistrat, in mai putin de doua saptamani, 37 de focare de pesta porcina africana (PPA) in cinci unitati administrativ-teritoriale din judet, se arata intr-un comunicat de presa remis marti de Institutia Prefectului judetul Tulcea.

Focarele de PPA au aparut in comunele Ceatalchioi, Pardina, Maliuc si Somova, precum si in municipiul Tulcea, 35 de suine murind din cauza virusului, iar alte cateva zeci fiind sacrificate de medicii veterinari pentru prevenirea raspandirii virusului.

 

"In cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a fost luata masura instituirii de filtre la iesirile din municipiul Tulcea si la trecerea bac intre municipiu si suburbie, ca masura suplimentara de izolare a bolii pe raza celor patru comune si a suburbiei municipiului Tulcea", precizeaza comunicatul de presa citat.

 

Potrivit acestuia, la sedinta CLCB a participat si presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Raducu Branescu.

 

"Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Tulcea face un apel la crescatorii de animale sa nu utilizeze resturi alimentare in hrana porcilor, sa nu paraseasca gospodaria sau ferma cu aceleasi haine si incaltari cu care au luat contact cu animalele, sa evite introducerea in exploatatiile proprii a unor porcine de provenienta necunoscuta si mai ales fara instiintarea medicului veterinar", mai arata sursa citata.

 

Proprietarii suinelor care sunt crotaliate si inregistrate in baza nationala de date a ANSVSA si care mor sau sunt eutanasiate de medicii veterinari din cauza suspiciunilor de PPA primesc despagubiri, conform Hotararii d Guvern nr. 1.214/2009.

 

Primele focare de PPA au aparut, vineri, 8 iunie, in satele Ceatalchioi si Salceni, comuna Ceatalchioi, dupa ce, in ultimii ani, zeci de asemenea focare au fost confirmate in Ucraina si Republica Moldova, in apropierea granitei cu Romania.

 

De la sfarsitul anului 2015 pana in prezent, medicii veterinari tulceni, reprezentantii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si cei ai Directiei Silvice au fost intr-o permanenta activitate de informare si de prevenire a aparitiei acestor boli. In conditiile in care vanatoarea in Delta este interzisa de mai multi ani, pentru sezonul de vanatoare 2017-2018, ARBDD a emis autorizatie de recoltare pentru 60 de exemplare de mistret pe fondurile cinegetice limitrofe granitei cu Ucraina, respectiv Somova, Sireasa, Stipoc, Tatanir si Popina, in vederea stabilirii daca mistretii din Delta sunt bolnavi de PPA.

 

Niciuna din probele recoltate de la mistretii din Delta nu a fost pozitiva la PPA, potrivit DSVSA, pana pe data de 11 iunie, cand pe raza comunei Ceatalchioi au fost gasiti trei mistreti morti. Analizele de laborator au confirmat in cazul acestora prezenta PPA.

 

Pesta porcina africana a fost confirmata anul trecut in Romania pentru prima data intr-o gospodarie particulara de la periferia municipiului Satu-Mare.



Poti fi interesat si de