Comisarul Vytenis Andriukaitis, discutii la Bucuresti cu ministrul Petre Daea

Comisarul Vytenis Andriukaitis, discutii la Bucuresti cu ministrul Petre Daea


Situatia pestei porcine africane (PPA) in Romania si cea a neonicotinoidelor au fost temele principale abordate marti in cadrul intalnirii ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu comisarul european pentru Sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, informeaza ministerul de resort.

Situatia pestei porcine africane (PPA) in Romania si cea a neonicotinoidelor au fost temele principale abordate marti in cadrul intalnirii ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu comisarul european pentru Sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, informeaza ministerul de resort.

 

Petre Daea a anuntat in cadrul intalnirii ca intentioneaza sa infiinteze in Romania un Centru de cercetare pentru combaterea si eradicarea pestei porcine africane in Romania, detaliile legate de aceasta initiativa urmand sa fie discutate la reuniunea privind PPA care va avea loc in luna iunie, la Bucuresti.

 

Conform MADR, ministrul roman al Agriculturii i-a multumit comisarului Andriukaitis pentru sprijinul acordat Romaniei in ultimii doi ani de cand pesta porcina africana a aparut in tara noastra, punand accent pe ajutorul tehnic, dar mai ales pe suportul financiar oferit de Comisia Europeana.

 

'Ministrul Agriculturii a realizat un raport succint al activitatii derulate de autoritatile romane cu privire la evolutia epidemiei de pesta porcina africana in Romania: de la aparitia in 31 iulie 2017 a primului focar confirmat intr-o gospodarie situata la periferia municipiului Satu-Mare, cu punctul culminant al epidemiei atins in anul 2018 si pana la momentul prezent, cand se remarca tendinta de scadere a PPA in tara noastra. Petre Daea a subliniat ca, inca de la aparita primului focar, au fost imediat puse in aplicare masurile cuprinse in Planul de Contingenta, realizandu-se un cuplaj institutional al tuturor celor implicati in combaterea PPA. De asemenea, i-a fost prezentata Comisarului Andriukaitis si situatia inchiderii celor 355 de focare', precizeaza MADR.

 

Totodata, ministrul Daea a anuntat actiunile intreprinse pentru imbunatatirea masurilor de biosecuritate, in contextul evolutiei PPA, prin PNDR 2014-2020, facand referire la Masura 5.1, prin care se acorda sprijin pentru investitiile in masuri preventive destinate sa reduca efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile si ale evenimentelor catastrofale probabile, precum si la Masura 7.4, prin care se pot finanta investitiile in crearea, imbunatatirea sau extinderea serviciilor locale de baza destinate populatiei rurale, inclusiv a celor de agrement si culturale, si a infrastructurii aferente, ce vor fi lansate la data de 1 aprilie 2019.

 

Nu in ultimul rand, seful MADR i-a prezentat comisarului european initiativa de organizare a unui Centru de cercetare pentru combaterea si eradicarea pestei porcine africane in Romania, iar acesta l-a sfatuit ca la reuniunea din luna iunie 2019, ce va avea ca tema PPA si se va desfasura la Bucuresti in contextul Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, sa fie prezentat un plan detaliat cu termene si pasi concreti de executie.

 

In ceea ce priveste neonicotinoidele, Daea a explicat ca in Romania, deocamdata, nu exista nici o alternativa viabila pentru tratamentul cu produse de protectie a plantelor din grupa neonicotinoidelor a semintelor de porumb si floarea soarelui, care sa impiedice pierderile de productie cauzate de atacul organismelor daunatoare, acestia afectand o suprafata de aproximativ doua milioane de hectare.

 

Totodata, ministrul a precizat ca rezultatele analizelor pentru determinarea nivelului de reziduuri de imidacloprid, clotianidin si tiametoxam (neonicotinoide), demonstreaza faptul ca nivelul de reziduuri a fost sub limita cuantificabila, ceea ce presupune ca acestea nu afecteaza siguranta alimentara si a mediului.

 

La randul sau, comisarul european Vytenis Andriukaitis a sustinut ca intelege eforturile facute de Romania la nivelul cooperarii interinstitutionale, punand insa accent pe importanta respectarii masurilor de biosecuritate de catre toate statele membre. De asemenea, comisarul s-a referit la obligativitatea eliminarii neonicotinoidelor.



Poti fi interesat si de