Comisia Europeana ia masuri pentru actualizarea legislatiei alimentare

Comisia Europeana ia masuri pentru actualizarea legislatiei alimentare


Comisia Europeana (CE) a prezentat miercuri o propunere de imbunatatire a transparentei studiilor stiintifice in domeniul sigurantei alimentare, raspunzand astfel preocuparilor exprimate de cetateni in cadrul unei initiative cetatenesti europene de succes, se arata intr-un comunicat al forului comunitar.

Propunerea se bazeaza, de asemenea, pe verificarea de catre CE a adecvarii legislatiei alimentare generale care, deoarece dateaza din 2002, necesita o actualizare. Aceasta va oferi cetatenilor un acces mai bun la informatiile referitoare la aprobarile privind lantul agroalimentar transmise Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), va oferi posibilitatea solicitarii de catre Comisie a unor studii suplimentare si ii va implica mai mult pe oamenii de stiinta din statele membre in procedurile de aprobare.

 

"In prezent, abordam preocuparile cetatenilor de a imbunatati transparenta luarii deciziilor, de a oferi un acces mai bun la informatiile relevante si de a asigura faptul ca la baza deciziilor in acest domeniu sensibil ramane o evaluare de incredere a riscurilor, bazata pe stiinta", a declarat prim-vicepresedintele Frans Timmermans.

 

La randul sau, Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, a afirmat: "Evaluarea riscurilor privind siguranta alimentara in UE este una dintre cele mai stricte din lume. Ea va deveni de acum inainte si mai solida prin adoptarea unor norme mai clare privind transparenta si printr-o comunicare mai eficienta a riscurilor pe parcursul intregului proces. Datorita acestei reforme, cetatenii vor avea un acces imediat la studiile stiintifice care vin in sprijinul cererilor de autorizare. Fac apel la statele membre si la Parlamentul European sa transforme cat mai rapid aceasta propunere intr-un act legislativ, astfel incat sa putem oferi cetatenilor rezultate concrete inainte de alegerile europene de anul viitor".

 

Comisia propune o revizuire tintita a regulamentului privind legislatia alimentara generala, combinata cu o revizuire a opt acte legislative sectoriale, pentru a le aduce in conformitate cu normele generale si pentru a consolida transparenta in ceea ce priveste OMG-urile, aditivii pentru hrana animalelor, aromele de fum, materialele care intra in contact cu alimentele, aditivii alimentari, enzimele si aromele alimentare, produsele de protectie a plantelor si alimentele noi.

 

Principalele elemente ale propunerii: asigurarea unei transparente sporite, permitand cetatenilor un acces automat si imediat la toate informatiile legate de siguranta prezentate de industrie in cadrul procesului de evaluare a riscurilor; crearea unui registru european comun al studiilor comandate, pentru a garanta faptul ca intreprinderile care solicita o autorizatie prezinta toate informatiile relevante si nu ascund studiile nefavorabile. De asemenea, exista posibilitatea solicitarii unor studii suplimentare de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, la cererea Comisiei si finantate de la bugetul UE; obligatia consultarii partilor interesate si a publicului cu privire la studiile prezentate de industrie in sprijinul cererilor de autorizare a produselor.

 

Propunerea vizeaza cresterea implicarii statelor membre in structura, guvernanta si grupurile stiintifice ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara; consolidarea comunicarii riscurilor catre cetateni, prin actiuni comune de crestere a increderii consumatorilor, prin promovarea sensibilizarii si intelegerii publicului si printr-o mai buna explicare a avizelor stiintifice emise de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, precum si a elementelor care stau la baza deciziilor privind gestionarea riscurilor.

 

Cu ocazia discursului privind starea Uniunii din 13 septembrie, Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a declarat: "Nu voi accepta ca in unele parti ale Europei sa se vanda alimente de o calitate mai scazuta decat in alte tari, desi ambalajul si marca sunt identice. Acum trebuie sa conferim autoritatilor nationale competente sporite pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde exista acestea".

 

Recent, Comisia Europeana a publicat setul de orientari referitoare la legislatia UE in materie de siguranta alimentara si de protectie a consumatorilor care se aplica in cazul produselor cu dublu standard de calitate.

 

Cu ajutorul acestor orientari, autoritatile nationale vor putea sa stabileasca daca societatile comerciale incalca dispozitiile UE atunci cand calitatea produselor pe care le vand difera in functie de tara.

 

In respectivele orientari sunt enumerate si explicate cerintele relevante din legislatia UE referitoare la siguranta alimentara si la protectia consumatorilor, la care autoritatile trebuie sa se raporteze atunci cand analizeaza o posibila problema de dublu standard de calitate a produselor alimentare.

 

CE finanteaza si alte activitati pentru strangerea probelor si punerea in aplicare, oferind statelor membre un milion de euro pentru finantarea de studii sau pentru masurile de punere in aplicare.

 

Forul comunitar a demarat un dialog cu producatorii si cu asociatiile producatorilor de marci, care s-au angajat sa elaboreze pentru aceasta toamna un cod de conduita.



Poti fi interesat si de