Consiliul Concurentei: In Romania, preturile alimentelor sunt sub media europeana

Consiliul Concurentei: In Romania, preturile alimentelor sunt sub media europeana


Una dintre problemele importante care preocupa statele membre se refera la preturi.

"Una dintre problemele importante care preocupa statele membre se refera la preturi. Se constata ca, pe de o parte, sunt preturi mari pentru consumatori si, pe de alta parte, ca sunt mici pentru fermieri. Este o problema care e foarte preocupanta si o ingrijorare temeinica", a afirmat Dragos Vasile, consilier la Consiliul Concurentei.

 

Potrivit acestuia, Consiliul Concurentei a analizat piata si a concluzionat ca in Romania preturile sunt mai mici decat media europeana.

 

"S-a constat, printre altele, ca majorarea preturilor la produsele alimentare este sub nivelul din Uniunea Europeana si, in prezent, preturile noastre sunt cam la nivelul de 60% din media europeana, ceea ce este o situatie buna", a aratat el.

 

Oficialul Concurentei a amintit ca institutia pe care o reprezinta nu analizeaza cresterea preturilor in general, ci se uita la cazuri punctuale, care pot ridica semne de intrebare privind o posibila incalcare a regulilor de concurenta.

 

"O problema interesanta este si cea legata de presiunea produselor alimentare din import. S-a constatat aici ca exista categorii unde nu este presiune din import, de exemplu la lapte, carne, vin, paine, mezeluri. Insa, exista si o categorie de produse unde aprovizionarea se face majoritar din import, cum sunt legumele si fructele, in conditiile in care preturile sunt mai mari decat ar fi la produsele romanesti", a sustinut Vasile.

 

El a aratat ca una dintre cauze este lipsa echipamentelor necesare pentru fermierii romani.

 

"Care ar fi explicatiile? Unele sondaje, realizate de retaileri, arata faptul ca producatorii romani inca nu au capacitatea de a indeplini niste standarde comerciale. Le lipsesc utilaje de sortare, de calibrare, nu au capacitati de stocare. Toate acestea pot fi desigur corectate in timp prin cresterea capacitatii lucratorilor de a respecta anumite standarde tehnice", a subliniat reprezentantul autoritatii de concurenta.

 

Vasile a mentionat ca, din 2016, consumatorii au la dispozitie platforma Monitorul preturilor, gestionata de Consiliul Concurentei, unde pot urmari preturile a 64 de categorii de alimente si 128 de produse, iar datele sunt obtinute de la sase retaileri, de regula, saptamanal.

 

"Pana la finele acestui an, vom extinde platforma si vor fi mai multi retaileri. De asemenea, vom extinde zona geografica si cu alte regiuni din tara, intrucat datele de acum sunt doar pentru Bucuresti si Ilfov. Vrem sa ajutam consumatorul sa ia decizii motivate si, de asemenea, contam pe o anumita presiune care sa se exercite asupra magazinelor, presiune care poate sa conduca la o reducere a preturilor", a continuat oficialul Concurentei.



Poti fi interesat si de