Cosmin Moldovan: Macelarii romani vor demonstra maiestrie si creativitate la World Butchers' Challenge 2025

Cosmin Moldovan: Macelarii romani vor demonstra maiestrie si creativitate la World Butchers' Challenge 2025


Cei mai buni macelari romani vor face parte din echipa nationala care va participa la World Butchers' Challenge (WBC) 2025, la Paris, una dintre cele mai importante intreceri a macelarilor profesionisti din intreaga lume.

Proiectul ambitios lansat de Moldovan Carmangerie si grupul Addor Events (Top Chef Macelar, CARNEXPO, INDUSTRIA CARNII.RO) isi propune sa duca mai departe traditia macelariei romanesti.

 

Este momentul ca toti actorii din industria carnii sa sustina si sa investeasca in imaginea macelarilor din Romania, transmite Cosmin Moldovan, fondatorul Moldovan Carmangerie si membru al juriului Top Chef Macelar.

 

moldo3_1

 

„Generatia din care fac si eu parte este la apogeul carierei. Suntem macelari cu zece, douazeci sau chiar mai multi ani de experienta, si este datoria noastra sa adunam tineri in jurul nostru si sa le transmitem mai departe meseria pe care am invatat-o de la parintii nostri, asa cum este si cazul meu.

Cu regret, dar fara reprosuri, tinerii evita aceasta meserie. Perceptia negativa pe care o au asupra meseriei de macelar, pe care am mentionat-o mai devreme, este cauza principala. Tinerii nu o considera o meserie atractiva. Din acest motiv, suntem nevoiti sa aducem macelari din alte tari. Astfel, aceasta meserie transmisa din generatie in generatie dispare, la fel cum dispare si specificul macelariei si a produselor romanesti. Este momentul sa depunem eforturi sustinute ca industrie si sa transformam meseria de macelar intr-un domeniu actual, dorit si, as indrazni sa spun, cool, pentru a folosi un termen pe care tinerii il inteleg cel mai bine”, a declarat Cosmin Moldovan, fondator Moldovan Carmangerie.

 

moldo2

 

In contextul competitiei WBC, initiatorii proiectului vor sustine inregistrarea a doi tineri romani, pentru categoriile "Tanar Macelar" si "Tanar Ucenic", fiind un exemplu concret al modului in care tinerii pot alege sa-si valorifice calitatile de macelari si, astfel, pot deveni modele pentru cei din generatia lor.

 

“Am dorit sa inscriem o echipa reprezentativa de macelari romani la WBC, si am parcurs prima etapa in colaborare cu domnul Eugen Capra, deoarece cineva trebuia sa ia initiativa si sa faca primul pas. De acum incolo, avem nevoie de toti cei care, cu buna credinta, doresc sa participe si sa sustina echipa care se va prezenta la Paris in 2025. Acesta nu este un proiect personal al nostru, ci este un proiect deschis pentru cei care cred ca este momentul sa investim in imaginea macelarilor din Romania, si in acelasi timp, este o modalitate simpla de a cinsti traditia macelariei romanesti”, a mentionat Cosmin Moldovan.

 

moldo4

 

In echipa care va participa la WBC trebuie sa ajunga cei mai buni macelari, iar o baza buna de selectie este competitia interna Top Chef Macelar, la care participa macelari cu experienta din tara noastra. Coordonatorii proiectului urmeaza sa aleaga cei mai iscusiti specialisti care vor reprezenta Romania la campionatul mondial al macelarilor.

 

Interviul integral despre competitia World Butchers' Challenge 2025 si despre importanta atragerii tinerilor catre meseria de macelar se regaseste in editia 91 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de