Crescatorii de animale din Europa, afectati de seceta estivala

Crescatorii de animale din Europa, afectati de seceta estivala


Fermierul francez Jean-Guillaume Hannequin se intreaba cum anume isi va hrani animalele la iarna, la fel ca si alti numerosi crescatori de animale din Suedia, Germania sau Marea Britanie, in conditiile in care incepand de la mijlocul lunii iulie, "vacile noastre se hranesc cu fanul recoltat in iunie si nu mai avem iarba", transmite AFP.

Daca tarile din bazinul Mediteranei si-au adoptat de mult timp practicile agricole la lipsa apei, seceta din acest an a facut ravagii in tarile producatoare de lapte din nordul Europei.

 

In Suedia, unde incendiile de padure au distrus milioane de hectare de terenuri uscate, Federatia agricultorilor (LRF) vorbeste de "cea mai grava criza din ultimii 50 de ani". O lipsa de nutret pentru animale "se va face simtita la iarna", avertizeaza Harald Svensson, economist sef la Agentia guvernamentala suedeza pentru Agricultura.

 

"Majoritatea agricultorilor si-au hranit animalele in timpul verii cu rezervele de furaje pe care le-au constituit pentru iarna" a explicat Harald Svensson, care evoca o scadere istorica de 29% a productiei suedeze de cereale comparativ cu 2017.

 

Situatia este similara in Germania, una din 25 de ferme este amenintata cu inchiderea. In landul Saxonia Inferioara, o mare regiune agricola a Germania, exista o ingrijorare crescuta in randul exploatatiilor furajere a caror productie este cu cel putin 40% mai mica decat cea dintr-un an normal.

 

In Olanda, deficitul de furaje este estimat undeva intre 40% si 60% de organizatia agricola LTO iar deficitul de cereale este estimat la 20%.

 

Marea Britanie nu a cunoscut in ultimii 80 de ani o seceta comparabila cu cea din acest an, potrivit organismului public Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB). Cantitatea de lapte colectata este in scadere din cauza lipsei de iarba.

 

In Franta, "estul tarii sufera de la inceputul lui iulie, iar restul tarii incepand din august, de pe urma unui val de caldura si a caniculei prelungite", subliniaza Patrick Bénézit, responsabil la sindicatul agricol FNSEA. Potrivit acestuia situatia este comparabila cu cea inregistrat in timpul caniculei istorice din 2003. "In multe locuri, iarba nu a putut fi cosita a doua oara. Este o situatie ingrijoratoare", a spus Patrick Bénézit.

 

Responsabilul FNSEA denunta "speculatiile dezagreabile" cu pretul paielor. "Crescatorii au nevoie sa cumpere paie pe care sa le combine cu fanul pentru a-si putea hrani animalele iar comerciantii profita" si cer preturi de pana la 100 de euro pe tona, fata de 60-80 de euro anul trecut, sustine Bénézit.

 

In conditiile in care pretul furajelor a crescut, mai multe animale decat de obicei au fost trimise la abator. In Marea Britanie, sacrificarea de bovine a fost cu 18% mai mare in luna iulie a acestui an decat in luna iulie a anului trecut, iar o buna parte din animalele sacrificate au fost vai cu lapte, potrivit AHDB. In Germania, unde guvernul de la Berlin a anuntat deblocare unor ajutoare de 340 milioane de euro, sacrificarile au crescut cu 10% in primele saptamani din luna iulie.

 

In Suedia, Guvernul a deblocat un ajutor de 1,2 miliarde coroane (117 milioane euro) pentru achizitionarea de furaje si a evita sacrificarile de urgenta.

 

Pentru a face fata lipsei de apa, Comisia Europeana a promis ajutoare exceptionale, in special acordarea anticipata a anumitor subventii si derogari pentru a permite utilizarea ierburilor salbatice drept furaje.



Poti fi interesat si de