DSVSA: Pesta porcina africana patrunde in tara prin alimentele tratate necorespunzator

DSVSA: Pesta porcina africana patrunde in tara prin alimentele tratate necorespunzator


Pesta porcina africana patrunde din Ucraina in Romania prin micul "trafic de alimente" facut de persoanele care achizitioneaza produse de porc din tara vecina si ajung ulterior in hrana animalelor, a declarat miercuri directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuta.

Potrivit acestuia, concluzia a fost trasa dupa ce au fost analizate produse de carne de porc confiscate de catre vamesi de la o persoana in punctul de trecere a frontierei Halmeu, confirmandu-se existenta virusului intr-un salam.

 

"Noi tot timpul am suspicionat ca sursa infectiei, a cazurilor de pesta porcina africana - si din vara, si acum din ianuarie - a fost traficul, comertul de alimente din Ucraina, care posibil sa fie infectate cu virusul pestei porcine africane. Acum doua saptamani am avut in lista de confiscate, carne si preparate din carne de porc, mezeluri. Avandu-le, am incercat sa analizam la noi la Satu Mare si ne-a iesit pozitiv din preparate. Am expediat proba la Bucuresti, din cele patru probe, doua au iesit pozitive. Riscul este foarte mare, virusul este foarte foarte rezistent. Una din cele mai importante cai de transmitere a virusului este prin produse din carne de porc insuficient tratate termic, in care rezista acest virus, care, printr-o conjunctura, ajunge in hrana porcilor. Aceasta este legatura", a declarat Dumuta.

 

El a precizat ca in cazul focarului descoperit in luna ianuarie in localitatea Micula sunt luate toate masurile de preventie.

 

"Mai avem carne confiscata, vom merge mai departe pe cale legala. Important e ca masurile de preventie s-au inasprit, se respecta. Trebuie sa evitam orice risc de patrundere a virusului in Romania pe orice cale", a mai spus Dumuta.

 

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.

 

Specialistii veterinari precizeaza ca pesta porcina africana nu se transmite de la animal la om.



Poti fi interesat si de