Daniel Buda solicita sprijin pentru fermele mici si mijlocii

Daniel Buda solicita sprijin pentru fermele mici si mijlocii


Eurodeputatul Daniel Buda, membru al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala din Parlamentul European, ii solicita public ministrului agriculturii, Petre Daea, sa sprijine fermele mici si mijlocii din tara.

„Rezolvarea multor probleme din domeniul agriculturii se poate face aici, acasa. In opinia mea, decizia sta in pixul guvernantilor si, din nefericire, vedem ca acest lucru nu se intampla. (...) De aceea solicit public d-lui ministru Daea si Guvernului, respectiv coalitiei PSD-ALDE, de a introduce ca prioritate a Presedintiei Romaniei din anul 2019 intarirea si sprijinirea fermelor mici si mijlocii si in acelasi timp consolidarea conceptului de productie integrata, care inseamna productivitate, productie, indiferent de domeniul de care vorbim, procesare sau intarirea capacitatii de procesare si in acelasi timp crearea de spatii suficiente care sa le permita fermierilor valorificarea acestor produse, cunoscut fiind faptul ca nu este atat de greu sa produci in Romania sau tarile UE, cat este foarte greu sa vinzi la niste preturi care sa acopere costurile”, a spus Daniel Buda.

In opinia sa, in perspectiva preluarii de catre Romania a presedintiei Consiliului UE, ar trebui introduse teme prin care sa fie sprijinite fermele mici si mijlocii, dar si fermele mari.

„Romania, din perspectiva presedintiei Consiliului, are posibilitatea de a introduce cateva teme majore pe care sa le urmareasca in procesul acestei presedintii. Pornesc de la aceasta nevoie si in primul rand de la realitatile pe care le constat aici, la dumneavoastra acasa. Fermele mici si mijlocii sunt ferme care se pliaza pe profilul de relief din judetul Maramures, dar indeosebi in zona transilvana. Fara un sprijin real acordat acestor ferme mici si mijlocii, vom putea asista intr-un interval timp nu foarte lung la o depopulare a spatiului rural, cu consecinte incomensurabile asupra mediului, in primul rand, dar si din punct de vedere social. Fara a oferi un sprijin acestor ferme (...), Romania risca sa se depopuleze in spatiul rural si sa se transforme intr-o piata de desfacere a produselor agricole din celelalte state membre, ceea ce, desigur, nu ne dorim. (...) Si fermele mari trebuie sa fie sprijinite, fara indoiala, pentru ca acestea produc plus valoare, creeaza locuri de munca, insa fermele mici si mijlocii au nevoie de un sprijin mai consistent din partea statului, nu au capacitatea de a rezista pe piata”, a sustinut Daniel Buda.

Acesta s-a mai referit si la obstacolele birocratice din Romania pe care le intampina fermierii, fiind vorba despre un mecanism greoi, care de cele mai multe ori ii determina pe foarte multi sa renunte la fondurile europene destinate agriculturii.



Poti fi interesat si de