Deputat: Monitorizarea mistretilor din Delta ar limita raspandirea PPA

Deputat: Monitorizarea mistretilor din Delta ar limita raspandirea PPA


Deputatul Lucian Simion sustine monitorizarea efectivelor de mistreti din Delta Dunarii si eliminarea tuturor suinelor dintr-o localitate, daca intr-o gospodarie a fost identificat un animal infectat cu pesta porcina africana (PPA), ca masuri necesare pentru prevenirea aparitiei unor noi focare.

"In momentul in care PPA a ajuns intr-o localitate, trebuie scoase toate suinele din comunitatea locala, nu doar dintr-o gospodarie, pentru ca virusul se poate raspandi. Bineinteles, trebuie acordate despagubirile de rigoare", a declarat Lucian Simion.

 


Eliminarea tuturor suinelor dintr-o localitate in care exista o singura gospodarie cu porci suspecti de PPA nu este posibila in contextul aplicarii normelor sanitar-veterinare europene, potrivit conducerii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), astfel ca pana in prezent au fost sacrificate doar suinele din gospodaria afectata.



In ceea ce priveste mistretii din Delta Dunarii care sunt purtatorii acestui virus, parlamentarul tulcean a sustinut necesitatea monitorizarii acestora.



"E clar ca nu poti sa elimini toti mistretii din Delta, dar ii monitorizezi si-i elimini pe cei care prezinta boala. Monitorizarea este foarte importanta, iar toti factorii responsabili trebuie cuplati sa o realizeze. Sunt suficienti inspectori in Delta din foarte multe institutii care au masini, se pot deplasa si pot lua masura imediata. De asemenea, Comitetele locale de boli trebuie sa respecte procedurile in asemenea situatii", a precizat deputatul Simion.



Acesta si-a exprimat, de asemenea, neincrederea in posibilitatea ca aparitia focarelor de PPA sa fi fost influentata de interzicerea vanatorii in Delta.



"Sa nu uitam ca focarul de PPA il aveam in informari de acum trei ani si era la 100 de kilometri de Odessa, Ucraina, iar masurile care trebuia sa le luam in perioada respectiva le-am luat (in calitate de guvernator al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii - n.r.). Probabil ca situatia a plecat si de la vecinii nostri (din Ucraina - n.r.), pentru ca in momentul in care focarul a ajuns pe Ismail si Chilia (brat al Dunarii care constituie frontiera romano-ucraineana - n.r.) s-a ajuns la solutia de eliminare totala. Atunci cand (autoritatile ucrainene - n.r.) au intrat si au inceput sa impuste, cardurile de mistreti au migrat in partea romaneasca a Deltei", a mentionat deputatul.



Potrivit aceleiasi surse, Ministerul Mediului si Ministerul Apelor sunt "deschise" pentru a emite un ordin comun in vederea inceperii operatiunilor de extractie a unor exemplare de mistreti din Delta.



Directorul DSVA, Mitica Tuchila, a declarat recent presei ca exista posibilitatea unei derogari de la normele europene in vigoare pentru limitarea extinderii virusului PPA.



"Conform directivelor Uniunii Europene, focarul se declara pe exploatatie, nu pe localitate. Dar exista posibilitatea unei derogari", a precizat directorul DSVSA.



De la inceputul acestei saptamani, doi experti ai UE se afla in judetul Tulcea pentru a sprijini autoritatile in actiunile de limitare a extinderii focarelor de PPA.



Aceste focare activeaza in Romania din august 2017, insa numarul lor a crescut foarte mult in luna iunie a acestui an, dupa ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate in localitati situate pe bratul Chilia al Dunarii. In iunie, medicii veterinari au sacrificat 1.715 suine din gospodarii private din mai multe localitati din zona de Delta a judetului Tulcea si au inceput eutanasierea a 44.580 de porcine dintr-o exploatatie comerciala situata in apropierea municipiului Tulcea.



De la sfarsitul anului 2015 pana in prezent, medicii veterinari tulceni, reprezentantii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si cei ai Directiei Silvice au fost intr-o permanenta activitate de informare si de prevenire a aparitiei acestor boli. In conditiile in care vanatoarea in Delta este interzisa de mai multi ani, pentru sezonul de vanatoare 2017-2018, in urma acordului primit din partea Academiei Romane, ARBDD a emis autorizatie de recoltare pentru 60 de exemplare de mistret pe fondurile cinegetice limitrofe granitei cu Ucraina, respectiv Somova, Sireasa, Stipoc, Tatanir si Popina, pentru a se stabili daca mistretii din Delta sunt bolnavi de PPA.



Niciuna din probele recoltate de la mistretii din Delta nu a fost pozitiva la PPA, potrivit DSVSA, pana pe data de 11 iunie, cand pe raza comunei Ceatalchioi au fost gasiti trei mistreti morti.



Poti fi interesat si de