Doar 8% din pestele salbatic vandut in Romania are certificarea MSC pentru pescuit durabil

Doar 8% din pestele salbatic vandut in Romania are certificarea MSC pentru pescuit durabil


Alfredo Seafood, una dintre cele mai importante marci din Romania, sub a carei denumire sunt importate ?i distribuite produse din pe?te ?i fructe de mare, estimeaza ca 8% din cele aproximativ 70.000 tone de peste oceanic salbatic, vandute anual pe piata autohtona, reprezinta peste certificat MSC (Maritime Stewardship Council).

Aproximativ 70% din cantitatea totala de peste vanduta in Romania consta in peste salbatic, iar restul de 30% provine din acvacultura. Certificarea MSC se acorda doar pestelui salbatic, pescuit si procesat in mod sustenabil si se atribuie atat pentru activitatile de pescuit, cat si pentru depozitare, procesare si ambalare.

 

„Atestarea MSC nu este usor de obtinut, pentru ca trebuie indeplinite niste standarde foarte stricte. Apele de unde provine pestele trebuie sa fie curate, ambarcatiunile si echipajele trebuie sa fie la randul lor certificate. Companiile care cumpara, transporta, prelucreaza si ambaleaza acest peste au nevoie la randul lor de certificare MSC, iar toate acestea duc la cresterea pretului care ajunge la raft, cu circa 10 – 15%. Desigur, atestarea MSC este o garantie a calitatii deosebite a produsului, dar cerintele care trebuie indeplinite sunt riguroase si cred ca acesta este motivul pentru care doar 8% din pestele salbatic care poate fi cumparat in Romania, in prezent, are aceasta certificare”, explica Mihai Cristian Darmanescu, fondatorul Alfredo Seafood.

 

Alfredo Seafood are un portofoliu variat de peste si fructe de mare, atat salbatice, cat si de acvacultura sau bio. Dintre speciile de peste salbatic, aproximativ 15% au fost certificate MSC, printre care se numara: codul, macroul, heringul si somonul salbatic. Compania a primit atestarea MSC pentru procesele de ambalare si prelucrare a pestelui, indeplinind criterii riguroase de depozitare, procesare si flux logistic.

 

„Alfredo Seafood a sustinut intotdeauna constientizarea romanilor in ceea ce priveste nevoia de a introduce mai mult peste in dieta, dar si consumul responsabil. De aceea, obtinerea unor certificari din partea unor organizatii internationale prestigioase este foarte importanta pentru noi. Toate produsele care au atestarea MSC sunt etichetate corespunzator, iar cumparatorul poate vedea astfel care a fost traseul produsului, de la sursa pana in magazin”, a adaugat Mihai Cristian Darmanescu.

 

La nivel volumetric, macroul ramane cel mai vandut peste in Romania, cu aproximativ 40.000 tone din totalul pietei, care se ridica la 100.000 tone. Potrivit reprezentantilor Alfredo Seafood, cererea de peste salbatic va continua sa creasca, dar pe fondul unor resurse scazute  la nivel global.

 

„Pestele salbatic are cea mai buna carne, gustoasa si bogata in nutrienti, iar romanii cauta din ce in ce mai mult acest tip de produse. Din pacate, resursele sunt in scadere si acest fapt duce la o noua tendinta a pietei: cresterea produselor de acvacultura. Preconizez ca in mai putin de zece ani, ponderea pestelui provenit din acvacultura o va depasi pe cea a pestelui salbatic”, a conchis Mihai Cristian Darmanescu.

 

Certificarea MSC este un standard de mediu recunoscut international, care atesta pescuitul sustenabil, in conditii atent monitorizate. Prin pescuirea durabila, doar o anumita cantitate de peste poate fi extrasa intr-o anumita perioada de timp, iar astfel resursele se pot reface. MSC gestioneaza cel mai important program de certificare ecologica din lume, pentru pestele salbatic.



Poti fi interesat si de