Dublul standard, sanctionat drastic. La cat se vor ridica amenzile

Dublul standard, sanctionat drastic. La cat se vor ridica amenzile


Proiectul de lege privind dublul standard, depus marti la Parlament, prevede sanctionarea comercializarii produselor si serviciilor "falsificate supuse dublului standard" cu amenda de maxim 4% din cifra de afaceri.

"In sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se intelege producerea si comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu acelasi produs vandut in alte state membre, in conditiile in care, in realitate, respectivul produs are in mod semnificativ o compozitie sau caracteristici diferite nejustificate", arata proiectul.

 

Comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practica inselatoare si atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz. Comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori falsificate supuse dublului standard se pedepseste cu amenda de maxim 4% din cifra de afaceri. In caz de abatere repetata se poate suspenda autorizatia de functionare a comerciantului pentru o perioada de 6 luni. Produsele respective se vor confisca si se vor retrage de la vanzare, mai prevede proiectul.

 

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si, dupa caz, de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. ANPC va recolta probe in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard, mai prevede textul.

 

"Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic de constatare a dublului standard la produsele si serviciile catre consumatori in vederea protejarii intereselor consumatorilor", fiind citate mai multe directive si regulamente europene.

 

"Este un proiect angajat de Liviu Dragnea nu doar pentru aceasta campanie. Cu ceva timp in urma, noi am constatat... deci, din 2017 exista studii ale Ministerului Agriculturii, nu doar in Romania, si in Cehia, Polonia si Ungaria au fost indentificate foarte multe produse nu doar agroalimentare, ci si detergent si cosmetice care au oarecum compozitii diferite si un ambalaj identic. In Vestul Europei e un anumit tip activ la detergenti, de exemplu, in Estul Europei acelasi ambalaj cu substanta activa mai putina. Chiar si presa a facut astfel de teste prin laboratoare autorizate sau mai putin autorizate. Cert este ca pana acum nu exista posibilitatea penalizarii unei astfel de situatii, chiar daca vorbeam de un comert insulator", a afirmat, la Parlament, deputatul PSD Valeriu Steriu.

 

El a spus ca proiectul urmeaza sa fie dezbatut mai intai in Senat in procedura de urgenta, astfel incat la sfarsitul lunii iunie sa fie adoptat de Camera Deputatilor, ca for decizional.



Poti fi interesat si de