Efectivele de bovine din Romania, in declin continuu

Efectivele de bovine din Romania, in declin continuu


Sectorul de crestere a bovinelor este cel mai grav afectat dupa 1989, prin dispari?ia a sase milioane de capete. Imbatranirea populatiei de la sate si cresterea exporturilor de animale vii sunt principalii factori care au condus la diminuarea numarului de bovine.

In 2017, exporturile au ajuns la aproximativ 138.000 de capete, in timp ce abatoarele au dificulta?i din ce in ce mai mari in a gasi animale pentru sacrificare. Cu un efectiv de doar doua milioane de bovine, Romania nu poate fi competitiva pe o piata europeana puternica.

 

Abatoarele au dificulta?i din ce in ce mai mari in a gasi animale pentru sacrificare. Deplasarile in vederea colectarii animalelor sunt pe raze din ce in ce mai intinse, in toata ?ara practic.  

 

Aceasta lipsa de bovine, coroborata cu cresterea cererii pe piata interna, au ridicat pretul de achizitie al carnii de vita, iar multi dintre clientii abatoarelor incep sa cumpere carne din strainatate.

 

„In ultimele trei luni, preturile la bovine au crescut cu aproape 2 lei per kilogram. Daca in noiembrie si decembrie 2017 au mai fost animale, in primele doua luni din acest an s-a simtit din plin o lipsa de animale. In momentul de fata, noi ne-am pierdut clientii din strainatate, pe motiv ca preturile de acolo sunt egale sau chiar mai mici decat in Romania. Am ajuns sa avem aceleasi preturi ca Olanda sau Polonia la carnea de vita?, declara Ciprian Sonohat, director de vanzari al Alsim.

 

Analiza completa referitoare la diminuarea efectivelor de bovine poate fi citita in numarul 58 al revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de