FAO: Preturile mondiale la alimente au atins cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni

FAO: Preturile mondiale la alimente au atins cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni


Indicele global al preturilor la produsele alimentare a crescut in luna mai 2018, comparativ cu luna precedenta, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), potrivit Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna mai 2018, acest indice a urcat cu 1,2%, comparativ cu luna precedenta, pana la un nivel de 176,2 puncte, acesta fiind cel mai ridicat nivel inregistrat dupa luna octombrie a anului trecut.

 

"Cresterea din luna mai reflecta o continuare a cresterii preturilor lactatelor, in timp ce preturile cerealelor au crescut si ele, dar intr-un ritm mai lent", a informat FAO.

 

Factorul principal care a stat la baza cresterii pretului global al alimentelor in luna mai a fost avansul de 5,5% al pretului produselor lactate. Livrarile reduse din Noua Zeelanda, unul din cei mai mari exportatori de produse lactate, sunt de vina pentru o mare parte din cresterile de preturi inregistrate in ultimele luni.

 

In paralel, FAO si-a imbunatatit joi estimarile privind productia mondiala de cereale in anul 2018 cu trei milioane de tone pana la un nivel record de 2,610 miliarde tone.

 

De asemenea, FAO estimeaza ca productia mondiala de grau in 2018 se va situa la 754,1 milioane tone, in crestere fata de estimarile de luna trecuta ca urmare a imbunatatirii prognozele pentru mai multe tari mari producatoare de grau precum Argentina, Canada si SUA.Poti fi interesat si de