FAO: Preturile mondiale la alimente au scazut si in luna februarie

FAO: Preturile mondiale la alimente au scazut si in luna februarie


Indicele global al preturilor produselor alimentare a scazut pentru a saptea luna consecutiva, in februarie 2024, in principal ca urmare a degringoladei cotatiilor la cereale, care au contracarat cresterile de preturi la zahar si carne, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite AFP.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

 

In luna februarie a acestui an, acest indice s-a situat la o medie de 117,3 puncte, in scadere cu 0,7% fata de nivelul de 118,2 puncte inregistrat in luna ianuarie. Valoarea din luna februarie 2024 este cu 10,5% sub cea din urma cu 12 luni si, totodata, la cel mai redus nivel inregistrat dupa luna februarie 2021.

 

Principalul motiv al acestui recul este scaderea preturilor mondiale la cereale, cu 5% in luna februarie, comparativ cu ianuarie, si cu 22,4% fata de nivelul la care erau in luna februarie a anului trecut.

 

'Preturile de export la porumb au cunoscut cea mai puternica scadere, iar prognozele referitoare la recoltele abundente din Argentina si Brazilia, precum si preturile competitive oferite de Ucraina, care doreste sa profite de buna functionare a rutei comerciale maritime, au pus presiune asupra pietei', subliniaza agentia ONU, cu sediul la Roma, in ultimul sau raport lunar.

 

Preturile mondiale la uleiuri vegetale au scazut cu 1,3%, comparativ cu luna ianuarie, si cu 11% sub valoarea din luna februarie 2023. De asemenea, preturile internationale la uleiul de soia au scazut pe fondul perspectivelor unor recolte mari in America de Sud, in timp ce la uleiul de floarea soarelui si la cel de rapita, cantitatile mari disponibile la export au impins in jos preturile.

 

In contrast, preturile internationale la zahar au crescut cu 3,2%, in februarie, pe fondul ingrijorarilor persistente cu privire la urmatoarea recolta de trestie de zahar a Braziliei, din cauza lipsei precipitatiilor, precum si a estimarilor referitoare la scaderile de productie din Thailanda si India, doua mari tari exportatoare de zahar.

 

Totodata, preturile la carne s-au majorat cu 1,8%, in comparatie cu luna ianuarie, dupa sapte luni consecutive de scadere. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate la carnea de pasare, urmate de cele la carnea de vita. Preturile la carnea de porc au crescut usor, ca urmare a unei cereri mai mari din China. In schimb, preturile internationale la carnea de oaie au scazut, ca urmare a unei productii-record in Australia.

 

Separat, FAO a dat publicitatii un nou raport cu privire la cererea si oferta de cereale. FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale in acest an, cu 1,1% pana la 2,840 miliarde de tone, gratie majorarii livrarilor de porumb in Brazilia, China si SUA.

 

FAO a prognozat ca productia mondiala de grau, in 2024, va inregistra o crestere de 1% fata de cea din 2023, pana la 797 milioane de tone, ca urmare a evolutiilor meteo favorabile din America de Nord, Rusia, China, India, Iran, Pakistan si Turcia.



Poti fi interesat si de