Fermierii piscicoli cer subventii: Nu avem niciun fel de sprijin!

Fermierii piscicoli cer subventii: Nu avem niciun fel de sprijin!


Lipsa subventiilor, poluarea bazinelor, pagubele produse de cormorani si lipsa compensatiilor sunt cele mai grave probleme cu care se confrunta la ora actuala sectorul piscicol din Romania.

In cadrul unui eveniment de promovare a masurilor din cadrul Programului Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM), organizat miercuri la Bucuresti, fermierii piscicoli si-au prezentat ofurile cu mult patos ministrului Agriculturii, Petre Daea, sustinand in totalitate tonul si replicile ministrului in problema cormoranilor.

 

"Acest produs, peste, care este cel mai sanatos animal pe care il punem pe masa consumatorului, nu are niciun fel de sprijin. Traim cu speranta ca dumneavoastra acolo la Bruxelles, in aceste sase luni cat detinem presedintia Consiliului UE, veti reusi sa spuneti pe acel articol 23, pe viitorul program operational pentru pescuit, ca vrem subventie. Vrem cei doi piloni, pilonul de investitii, din care 30% sa mearga la masuri de mediu pentru aceste compensatii a pasarilor ihtiofage si acest pilon I de plati directe", s-a adresat ministrului Agriculturii, presedintele Patronatul Pestelui din Romania, Mariana Munteanu.

 

Radu Manolache, administratorul unei amenajari din Delta Dunarii (Lunca, Cherhana Jurilovca), a sustinut ca din 39 de ferme piscicole, in prezent mai sunt in zona doar cinci.

 

"Din nefericire vreau sa va anunt ca in Delta Dunarii mai sunt 5 ferme piscicole dintr-un total de 39, pe 600 de hectare de luciu de apa, pe care parintii si bunicii nostri cu foarte multe sacrificii le-au amenajat pentru productia de peste. Eu functionez intre o colonie de pelicani creti si una de cormorani si nu am vazut pe nimeni de 10 ani de la o societate ornitologica, desi se bat cu pumnul in piept si au primit si 2,4 milioane de euro de la Ministerul Mediului, pentru a face un studiu pentru cormorani. Am investit toti banii familie mele si am toate bunurile amanetate pe la banci ca sa pot sa incerc sa fac piscicultura. Mai sunt 4-5 ferme care mai rezista acestor atacuri. Imi plac si pasarile, dar sunt 11 specii, nu numai pelicanii si cormoranii care mananca peste. Rugamintea mea, in numele piscicultorilor din Delta care mai supravietuiesc, sunt compensatiile pentru pagubele pe care le produc aceste pasari. Dar, acestea trebuie date in fiecare an, nu cum s-a intamplat in perioada 2007-2013, doar pentru un an, pentru ca pasarile acestea nu mananca doar intr-un an si in patru postesc", a afirmat Radu Manolache.

 

El a povestit cum un cormoran are sapte reusite din 10 atacuri, iar pelicanii ataca cu ciocul peste de peste 4 kilograme, invitand televiziunile sa faca un film pe acest subiect.

 

Ministrul Agriculturii i-a ascultat cu atentie si a promis ca va infiinta un colectiv pentru redresarea sectorului din care o sa faca parte si reprezentantii acestui domeniu.

 

"Pe baza realitatii triste pe care o avem astazi, resursa este in cumpana. Dupa ce a fost aceasta explozie mediatica imi scriu oamenii ca merg pe Mures, pe Aries si ca timp de trei ani de zile nu au prins un scobar si nu au luat o mreana, pentru ca nu mai sunt aceste specii, pentru ca nu am avut o politica in domeniu corecta. Resursa se gestioneaza in domeniu. Ele trebuie sa fie populate si repopulate intr-o proportie binecunoscuta de fermierii piscicoli pentru a avea succes. Depopuland aceste lacuri le-am transformat din locuri de agrement exceptionale in locuri in care stau broastele, tantarii si serpii. La MADR, prin ordin al ministrului, voi institui un colectiv pentru redresarea sectorului din care sa faceti parte si dumneavoastra, reprezentanti ai sectorului", le-a transmis Petre Daea.

 

Masura a fost sustinuta cu multa verva de Marian Cuzdrioreanu, presedintele Asociatiei Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor si Comerciantilor de Peste din Romania - Ro-Fish.

 

"Asta e solutia. Lucrez de 28 de ani in domeniu. Vreau sa va spun ca dupa strategia din 2007-2013 daca ne-ati fi luat in aceste colective si am fi batut cu pumnul in masa la UE am fi facut treaba. Suntem mult prea obedienti fata de Comisia Europeana, suntem prea calmi, de aceea suntem aici. (...) Luati-ne langa dumneavoastra sa sustinem punctul de vedere", a spus Marian Cuzdrioreanu.

 



Poti fi interesat si de