Florin Barbu: Vom finanta in continuare industria alimentara

Florin Barbu: Vom finanta in continuare industria alimentara


Vom finanta in continuare industria alimentara pentru ca ne dorim foarte mult sa dezvoltam acest sector in asa fel incat sa procesam cat mai multa materie prima, sa nu o mai exportam si sa importam produse finite, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu, la finalul discutiilor cu patronatele din industria alimentara.

"Este pentru prima oara si cred ca nu s-a intamplat pana acum ca Ministerul Agriculturii sa scoata un program atat de important pentru procesarea din Romania (...) programul Investalim, cu alocare de 520 de milioane de euro. S-au depus proiecte de aproape 1,1 miliarde de euro si incercam impreuna cu colegii mei de la Finante si cu sprijinul domnului premier Marcel Ciolacu sa finantam tot acest program, pentru ca ne dorim foarte mult sa procesam cat mai multa materie prima, sa nu o mai exportam si sa importam produse finite", a spus ministrul Agriculturii.

 

El a mentionat si alocarea de 600 de milioane de euro din Fondul de Modernizare pentru independenta energetica atat in fermele din Romania, cat si in unitatile de procesare. "Avem prin Banca Europeana de Investitii, din Fondul de Modernizare, o alocare de 600 de milioane de euro pentru independenta energetica atat in fermele din Romania, cat si in in unitatile de procesare. Ne dorim ca acesti bani sa fie accesati de catre industria din Romania. Tin foarte mult sa dezvoltam acest sector. Sigur, vom finanta in continuare industria alimentara din Romania pentru ca ne dorim foarte mult, asa cum spuneam mai devreme, sa producem in Romania produse romanesti si sa nu importam alte produse pentru romani si pentru tara noastra", a mai transmis Barbu.

 

Potrivit sursei citate, in cadrul discutiilor cu reprezentantii industriei alimentare s-a convenit constituirea unui grup de lucru care se va intalni o data la doua saptamani cu departamentele din cadrul Ministerului Agriculturii pentru a clarifica aspectele legate de actele normative si ordinele de ministru necesare pentru ca industria alimentara sa nu aiba probleme.

 

Prezent la discutii, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Radu Timis, a sustinut ca prin programul Investalim, industria de procesarea a carnii a avut o sansa din punct de vedere al eficientei si al preturilor produselor romanesti la nivel european.

 

"Industria de procesare a carnii este singura industrie care are cel mai mare capital romanesc privat si prin acest Investalim ne-ati dat o sansa mare sa reusim din punct de vedere al eficientei, al productivitatii, al preturilor produselor noastre la nivel european. In afara de cateva programe, gen Sapard, sau investitii pe care industria le-a facut acum 20-25 de ani, retehnologizari masive nu s-au facut. Cu aceasta ocazie reusim, cel putin pe urmatorii 10 ani, sa oprim in mare parte importurile si cea mai mare parte a produselor care se vor vinde mai departe pe piata romaneasca sa fie produse procesate de catre industria noastra", a explicat acesta.

 

Si presedintele ROMPAN, Aurel Popescu, a subliniat ca este extrem de important ca industria alimentara sa beneficieze de credite cu dobanda subventionata si garantate de stat pentru capital de lucru si pentru investitii. "Acest lucru este foarte important pentru noi si pentru fermieri pana la urma, pentru ca noi putem cumpara grau de la fermieri si noi venim cu bani, platim repede si atunci ne putem face stocurile de iarna. Investalim este bun, iar domnul ministru a propus ca in anul 2024 sa avem sectorial impartiti banii astfel incat toate sectoarele sa beneficieze de aceste investitii. Panourile fotovoltaice, foarte importante si acestea, si o sa discutam de maine cu colegii din tara. Lucrurile speram sa inceapa pe un fagas bun", a adaugat presedintele patronatului din industria de morarit si panificatie.

 

La randul sau, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a cerut ministrului relansarea programului "Laptele si cornul" pentru a creste cererea de lapte de la fermieri, dar si anumite subventii pentru buletinele de analiza, in asa fel incat procesatorii, fermierii "sa nu mai fenteze calitatea".

 

"Noi intotdeauna am avut un parteneriat deschis si foarte bun, constructiv cu Ministerul Agriculturii. Dupa parerea mea, urmeaza o crestere a inflatiei, pentru ca au crescut taxele si chiar TVA la unele produse. Ma astept sa creasca preturile la unele produse la raft. De aceea trebuie sa reducem costurile, iar ca sa reducem costurile de productie avem nevoie de investitii si aici avem Investalim. Am cerut totusi sa vedem daca putem relansa laptele scolar, programul laptele si cornul pentru a creste cererea de lapte de la fermieri, sa-i ajutam si pe fermieri, pentru ca de doua luni de zile consumul a scazut, nu stiu din ce cauze, dar pentru a ajuta intreaga filiera este nevoie sa gasim acele puncte pe care sa ni le permita si bugetul de stat, dar si in Uniunea Europeana. Sa vedem subventionarea motorinei, accizei la motorina pentru colectare lapte sau produse lactate transportate de la fabrica la magazine, o subventionare a buletinelor de analiza pentru ca procesatorii, fermierii sa nu mai fenteze calitatea si sa creasca intensitatea de control pe calitatea produselor alimentare si sa asiguram consumatorului produse sigure si de foarte mare calitate. In continuare cautam solutii cu Ministerul Agriculturii", a subliniat seful APRIL.

 

Nu in ultimul rand, Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a transmis ca discutia cu ministrul Agriculturii a fost "putin multumitoare, dar incurajatoare", pentru ca a prezentat un program prin care industria alimentara poata fi ajutata.

 

"Ni s-a prezentat un proiect si un program prin care industria alimentara sa poata fi ajutata, pentru ca la ora actuala nu numai in Romania, ci in toata Europa, cheia este dezvoltarea industriei alimentare si sprijinirea industriei pentru a fi competitiva. Din ceea ce mi-a spus domnul ministru astazi rezulta ca ministerul este deschis pentru a ne ajuta. Daca vom fi ajutati, industria alimentara va rezista si va deveni competitiva pe piata europeana. De asemenea, nu trebuie uitat ca industria alimentara este cea care preia materiile prime si cea care poate sa-i ajute pe fermieri sa-si comercializeze materiile prime si sa le duca spre consumatorul final. Acel program de intalnire odata la doua saptamani mi se pare o chestie foarte inteligenta, pentru ca daca nu discutam asa de des nu vom sti niciodata ce vrem. Fiecare membru va veni catre noi si noi va venim catre Ministerul Agriculturii si vom spune domnului ministru care va fi feed-back-ul. Intr-adevar, panourile fotovoltaice sunt foarte importante, dar in acelasi timp ne trebuie bani ca sa putem sa devenim competitivi, pentru ca din pacate, in ultimii 20 de ani, noi am ramas in urma si nu suntem competitivi. Trebuie sa facem fata la preturile de piata pentru a nu pierde piata Romaniei. In orice caz, discutia a fost putin multumitoare, discutia a fost incurajatoare pentru noi", a concluzionat presedintele Romalimenta.



Poti fi interesat si de