Flotele UE au prins anul trecut 3,4 milioane de tone de peste

Flotele UE au prins anul trecut 3,4 milioane de tone de peste


Cantitatea totala de peste capturat in Uniunea Europeana s-a situat anul trecut la aproximativ 3,4 milioane de tone greutate in viu, din sapte zone marine incluse in statisticile blocului comunitar, arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Flota de pescuit a Spaniei a fost responsabila pentru mai mult de o cincime din cantitatea totala de peste capturat in Uniunea Europeana (22%; 752.000 tone), fiind urmata de Franta (15%; 517.000 tone) si Danemarca (13%; 459.000 tone). In cazul Romaniei, cantitatea de peste capturat in 2022 s-a situat la 3.175 de tone.

 

Aproximativ 70% din cantitatea totala de peste capturat in Uniunea Europeana provine din Oceanul Atlantic, zona de nord-est, principalele specii fiind pestii mici, cum ar fi heringul (19% din greutatea in viu pescuita in aceasta regiune), sprotul (14%), putasul (11%) si macroul (10%).

 

Aproape o cincime din totalul greutatii in viu de peste prins in aceasta zona a fost realizat de flotele de pescuit din Danemarca (19%), urmata de Franta (17%), Tarile de Jos (11%) si Spania (11%).

 

De asemenea, aproximativ o zecime din cantitatea totala de peste capturat in Uniunea Europeana a provenit din Marea Mediterana si Marea Neagra, principalele specii prinse fiind sardinele (22%) si hamsiile (18%). Flota de pescuit a Italiei a fost responsabila pentru 36% din cantitatea pescuita in aceasta regiune, urmata de Grecia (19%), Croatia (18%) si Spania (17%).

 

In Oceanul Atlantic, zona est-centrala este responsabila pentru aproximativ 7% din cantitatea totala de peste capturat in Uniunea Europeana, principalele specii sunt macroul si tonul cu aripioare galbene. Tarile care au pescuit cele mai mari cantitati de peste in aceasta zona sunt: Spania (37%), Letonia (16%), Lituania (15%) si Tarile de Jos (12%).

 

In Oceanul Indian, zona de vest este responsabila pentru aproape 7% din cantitatea totala de peste capturat in Uniunea Europeana, in special ton. Tarile care au pescuit cele mai mari cantitati de peste in aceasta zona sunt: Spania (66%) si Franta (31%).

 

Doar 6% din cantitatea totala de peste capturat in Uniunea Europeana este in alte trei zone marine. Principalele specii pescuite aici sunt merluciul (Atlantic, zona de sud- vest), rechinul albastru si tonul dungat (Atlantic, zona de sud-est), sebasta de mare, halibutul si codul (Atlantic, zona de nord-vest).



Poti fi interesat si de