Focarele de PPA din Tulcea ar putea fi stinse peste doi ani

Focarele de PPA din Tulcea ar putea fi stinse peste doi ani


Focarele de pesta porcina africana din judetul Tulcea ar putea fi inchise peste doi ani, sustin reprezentantii DSVSA, care recomanda populatiei sa consume doar in familie carnea si produsele provenite de la porcii din gospodariile proprii si sa nu le trimita rudelor sau prietenilor din strainatate.

Seful de serviciu din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Marian Avram, a facut aceste recomandari in timpul sedintei Colegiului prefectural, dupa ce a mentionat ca, in timpul unor inspectii ale unor gospodarii afectate de PPA, au fost gasite animale si pachete de carne de mistret.

 

"Constatam ca exista persoane care, cu toate ca au fost in localitati in care s-a dispus uciderea preventiva a suinelor, cresc in continuare animale, localitati in care s-au ucis animalele si au fost facute documentele pentru despagubirea animalelor, dar cu surprindere gasim chiar printre oamenii care conduc acele comune, care au ascuns animale, gasim animale care nu au existat in nicio evidenta si concluzia noastra este ca s-au adus animale si se face repopulare. Daca nu intelegem dinamica bolii si cum se combate aceasta, avem pericolul de a permanentiza aceasta boala, iar Portugalia s-a luptat 34 de ani pentru eradicarea bolii, Spania 20 de ani, Sardinia nu a reusit de 80 de ani", a declarat Avram.

 

Reprezentantul DSVSA a recomandat populatiei sa dezinfecteze congelatoarele in care a avut pachete de carne provenita de la suine din focare de PPA si a mentionat ca, daca vor trimite rudelor si prietenilor din strainatate carne provenita din focare, risca o pedeapsa pentru raspandirea unei boli ca PPA de 3 ani si 6 luni de inchisoare.

 

"Daca populatia mai are carne de porc din sacrificarile de necesitate, aceasta poate pastra virusul timp de trei ani in conditii de congelare, un an in caz de refrigerare si timp de 8 luni la un alt animal trecut prin boala", a subliniat Avram.

 

Saptamanal, institutia inregistreaza cel putin trei confirmari de PPA in mediul salbatic.

 

"In mod normal, ar fi trebuit sa incepem procedurile de stingere a bolii, dar in perimetrul localitatilor afectate apar noi cazuri in fondul cinegetic, ceea ce, din punct de vedere legal, ne duce la o stingere a focarelor peste doi ani, conform legislatiei", a mentionat reprezentantul DSVSA.

 

Potrivit sursei, daca intr-o localitate afectata deja de PPA apar noi cazuri de boala, proprietarii suinelor care vor fi sacrificate nu vor mai primi despagubiri.

 

In timpul reuniunii, subprefectul judetului Tulcea, Corvin Bangu, le-a recomandat primarilor sa analizeze situatia cheltuielilor facute in perioada focarelor de PPA.

 

"Am avut probleme mari in asigurarea resurselor. Ordinul presedintelui ANSVSA nu poate merge decat in aplicarea legii sau a hotararii de Guvern. Daca ne uitam in Manualul de contingenta, vom vedea ca atunci cand vorbim despre DSVSA, ea trebuie sa asigure consumabile, echipamente de protectie, cateva asomatoare, doua harti detaliate ale judetului. Mai jos, se mentioneaza ca Prefectura trebuie sa detina utilaj greu, buldozere si excavatoare, precum si incineratoare de mare capacitate. Recunosc, nu avem asa ceva in dotare", a afirmat subprefectul Corvin Bangu.

 

In replica, reprezentantii DSVSA au afirmat ca, in timpul focarelor de PPA, au platit din buzunarul propriu un buldozer pentru transportul unor suine si ca au transmis autoritatii nationale solicitari pentru modificarea legislatiei in domeniu, cu atat mai mult cu cat si alte normative nu sunt aliniate la cele europene.

 

"Exista o hotarare de Guvern 1214 care spune cum se fac despagubirile. Din pacate, aceasta hotarare nu este aliniata la legislatia europeana. Cand proprietarul sau administratorul unei societati anunta boala, pana la eradicare apar mortalitati pe care nu le putem despagubi. Legislatia europeana prevede despagubirea inclusiv a acestor cazuri", a mai spus seful de serviciu din cadrul DSVSA, Marian Avram.

 

La randul lor, unii primari din judet s-au aratat nemultumiti din cauza lipsei de colaborare cu medicii veterinari concesionari.

 

"Medicul concesionar nu are adrese de email, nu are permanenta, vine doar de doua ori pe an, isi incaseaza banii si apoi se retrage. Noi am dat buldoexcavator, tractor, tot ce era nevoie", a mentionat primarul comunei Pardina, Dumitru Pocora.

 

Potrivit DSVSA, in judetul Tulcea, s-au inregistrat 564 de focare de PPA in 80 de localitati si s-au sacrificat 3.865 de suine. In 48 localitatile in care s-au inregistrat mai mult de trei focare de PPA s-a aplicat decizia uciderii preventive a tuturor suinelor.



Poti fi interesat si de