Franta se va opune taierii bugetului pentru Politica Agricola Comuna

Franta se va opune taierii bugetului pentru Politica Agricola Comuna


Franta nu poate accepta o scadere drastica a finantarii pentru Politica Agricola Comuna (PAC) propusa de Comisia Europeana pentru viitorul buget pe termen lung al Uniunii Europene, a declarat luni ministrul francez pentru afaceri europene Nathalie Loiseau, transmite AFP.

Cu ocazia primelor dezbateri ale celor 28 de state membre ale UE cu privire la bugetul comunitar pentru perioada 2021-2017, Nathalie Loiseau si-a exprimat dezacordul net si profund al Frantei cu privire la propunerile inaintate la inceputul lunii de Comisia Europeana. "Ne vom opune taierilor avute in vedere de Comisie in domeniul platilor directe care vor avea un impact direct pentru agricultori", a precizat Nathalie Loiseau, apreciind ca propunerea executivului comunitar reprezinta un risc pentru viabilitatea exploatatiilor agricole fiind neinteleasa de agricultorii europeni.

 

Comisia Europeana pledeaza pentru o scadere cu 5% a bugetului dedicat PAC, dintre care o reducere de aproximativ 4% pentru capitolul consacrat ajutoarelor directe pentru agricultori. Anumite state membre si unii europarlamentari sunt sceptici cu privire la modul in care sunt prezentate aceste cifre si se tem ca nu cumva aceste cifre sa ascunda taieri cuprinse intre 10 si 20% in termeni reali.

 

Potrivit opiniilor exprimate pana acum de ministrii afacerilor europene din statele membre cu privire la acest subiect, Franta poate conta pe sprjinul Spaniei, Poloniei, Estoniei, Sloveniei, Greciei, Slovaciei, Romaniei, Ungariei si Croatiei, state care se opun si ele taierilor propuse de Comisia Europeana, in timp ce Italia, Irlanda si Malta si-au exprimat si ele profunda lor preocupare. La randul lor, Lituania si Finlanda au criticat scaderea fondurilor alocate pentru dezvoltarea rurala, al doilea pilon al Politicii Agricole Comune.

 

Doar catva state membre, in frunte cu Olanda, sustin reducerea fondurilor alocate pentru Politica Agricola Comuna, in ideea modernizarii bugetului UE pe termen lung.Poti fi interesat si de