Guvernatorul Deltei: Situatia e dramatica in ce priveste porcul mistret

Guvernatorul Deltei: Situatia e dramatica in ce priveste porcul mistret


Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), Malin-Matei Musetescu, a declarat ca situatia din Delta Dunarii la ora actuala este dramatica in privinta efectivelor de porci mistreti, in contextul masurilor ce s-a decis a fi luate pentru combaterea virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

"La ora asta situatia e dramatica in Delta Dunarii, in ce priveste porcul mistret. Daca noi nu l-am omori eu va garantez ca in maxim trei luni de zile efectivele de porci mistreti, daca nu ar mai veni nimic din afara, s-ar reduce probabil sub 10%. Asta este o populatie care este condamnata biologic", a spus Musetescu.

 

Guvernatorul RBDD a explicat ca actuala epidemie de PPA poate pune in discutie combaterea si a altor specii de animale din fauna deltaica ce pot deveni vectori de propagare a virusului.

 

"Sacalul. Nu zic ca nu trebuie extras din teren, dar va dau un exemplu sa stiti cum functioneaza vectorii astia. Sacalul mananca din hoit, hoitul este infestat, el ia in aparatul digestiv virusul, virusul se duce in sange, dupa care se duce in urina si in fecale. El este un transportor al acestui virus, fecale, urina infesteaza in primul rand solul. Acolo sa zicem ca vin alte animale care se infesteaza. Vectorul doi - vaca. Trece printr-o zona prin care au trecut 30 de mistreti dintre care cinci sunt infestati si au lasat fecalele in zona, au infestat zona, inclusiv iarba. Vaca ingurgiteaza acea iarba, o ingereaza, intra in sistemul digestiv la fel ca la sacal, virusul nu face diferenta intre sacal si vaca. Vaca prin fecale si urina infesteaza in egala masura solul. Numai ca vaca aia are o problema. Vaca aia ajunge si la om in batatura. Si atunci daca mergem in terminologia epidemiologica avem vectori cu incidenta mai mare si vectori cu incidenta mai scazuta", a precizat Musetescu.

 

In context, guvernatorul RBDD a explicat ca, in opinia sa, pentru eradicarea cu succes a epidemiei de Pesta Porcina Africana, in Delta Dunarii, trebuie limitata si circulatia libera a animalelor domestice.

 

"Daca ne limitam la a impusca sacali si mistreti eu nu consider ca ne ducem obligativitatea de a scapa de flagel, pana la capat. Noi trebuie sa luam masuri in limitarea circulatiei pe zona publica a animalelor domestice, indiferent ca ele se numesc vaci, porci sau oi. Pentru ca animalele se cresc in tarcuri, in gospodarii, in ferme, nicidecum pe zona publica. In Delta Dunarii acest mod de a creste animale este un mod traditional, numai ca am trecut oarecum pragul traditionalului pentru ca noi am numarat o mie de porci domestici crescuti in conditii, sa zic cvasiilegale, pentru ca ei se si mixeaza cu porcii mistreti. Am gasit un paznic de motopompe undeva spre judetul Constanta care avea 30 de porci. Omul daca tot pazea motopompele avea si el 30 de porci. Aia au murit toti. Avem adaposturi pescaresti unde am gasit 80 de porci. Lucrurile sunt oarecum amestecate. Am numarat 5.700 de vaci in libertate; o sa luam cu cei de la Ministerul Agriculturii, cu APIA sa vedem care e situatia. Dupa parerea mea, eu cred ca am depasit capacitatea de suport a deltei ca pasunat. Legea imi da dreptul sa iau vacile impreuna cu proprietarii, sa le ducem intr-o zona ingradita ca ele sa nu mai plece", a subliniat guvernatorul RBDD.



Poti fi interesat si de