Guvernatorul Deltei critica modalitatea in care se face pescuitul la stiuca

Guvernatorul Deltei critica modalitatea in care se face pescuitul la stiuca


Bataia stiucii, care presupune utilizarea lanturilor si a prajinilor pentru capturarea pestelui, este in plina desfasurare in Delta, aceasta modalitate de pescuit nefiind sanctionata de legislatie. Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), Malin Musetescu, sustine ca este vorba de o "portita de scapare" pentru cei care fac astfel "bani frumosi".

"Bataia stiucii incepe anual pe 15 decembrie. Ianuarie e perioada in care bobul de icra se matureaza, e mare si numai bun de comert. La ora aceasta, in Delta, vorbim de tone de stiuca scoase cu lanturi si prajini", a declarat guvernatorul RBDD, Malin Musetescu.

 

El a explicat ca, pentru a prinde stiucile, pescarii imprejmuiesc zonele de reproducere si sperie pestele cu lanturi si prajini, astfel incat acesta ajunge direct in plase.

 

"Legea, din pacate, are parti oarbe si nu specifica daca asemenea metode sunt interzise sau nu. Este o portita de scapare pentru cei care fac bani frumosi in aceasta perioada cu icrele de stiuca. Lucrurile se stiu de multi ani", a mentionat guvernatorul Rezervatiei.

 

Musetescu a refuzat sa mentioneze zonele in care se practica aceste metode de pescuit.

 

Stiuca, specie de peste cu valoare comerciala, este apreciata pentru carnea dietetica, dar mai ales pentru icre. Boabele de icre sunt mari si galbene si sunt comparate cu cele de sturion de care se deosebesc doar prin culoare, sustin unii pescari.

 

Capturile de stiuca au variat de-a lungul timpului de la o cantitate maxima de 2.666 de tone, in anul 1965, la 4 tone, in anul 1995, potrivit lucrarii "Atlasul pestilor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii", semnata de cercetatorul Vasile Otel.

 

Un kilogram de icre de stiuca costa in pescariile din Tulcea 375 de lei.

 

Pentru protejarea speciei, anul trecut, pescarii sportivi nu au mai avut dreptul sa retina capturile de stiuca, decizia, prima de acest gen, fiind explicata prin declinul populatiei speciei.



Poti fi interesat si de