Incepe plata proprietarilor de suine afectate de pesta porcina africana

Incepe plata proprietarilor de suine afectate de pesta porcina africana


Autoritatile tulcene au inceput procedurile pentru plata despagubirilor catre proprietarii de suine care au fost sacrificate din cauza focarelor de pesta porcina africana.

Prefectul judetului Tulcea, Lucian Furdui, a declarat, marti, ca pretul unui porc care a fost sau va fi sacrificat din cauza suspiciunii existentei unui focar de pesta porcina africana poate sa ajunga la 2.500 de euro.

 

"Se lucreaza la documentatii, dar Comisia va stabili pretul. In functie de valoarea genetica, de sex, rasa si de alte criterii, pretul unui animal poate sa ajunga la 2.500 de euro", a precizat Furdui.

 

In timpul unei sedinte desfasurata marti, s-a decis extinderea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), astfel incat in aceasta structura sa fie reprezentati si cei patru mari crescatori de suine din judet.

 

"Situatia este dramatica la complexul Carniprod, unde se vor lua masurile radicale (sacrificarea porcinelor, n.red.). Acum, se finalizeaza comisiile si, impreuna cu Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), se va inspecta locul pentru a verifica in ce masura sunt respectate planurile stabilite. Suntem pregatiti sa incepem activitatea (de sacrificare a suinelor, n.red.)", a mentionat prefectul judetului.

 

Pana in prezent, nu a mai aparut nicio suspiciune noua de pesta porcina africana, a precizat acesta.

 

De la inceputul lunii trecute, in judetul Tulcea, conform DSVSA, au fost sacrificati 1.715 porci domestici din satele Ceatalchioi, Plauru, Salceni, Chilia Veche, Pardina, Parches, Somova si dintr-o gospodarie situata la patru kilometri distanta de municipiul Tulcea, din cauza suspiciunilor de PPA, toate fiind confirmate de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti.

 

Aceste focare au aparut cel mai probabil din cauza mistretilor salbatici, purtatori ai virusului, care, pe fondul scaderii nivelului Dunarii, au migrat din delta ucraineana in cea romaneasca, cunoscut fiind faptul ca, in ultimii aproape trei ani, zeci de focare de pesta porcina africana au fost confirmate in localitatile situate in imediata apropiere a granitei romano-ucrainene.

 

La finele lunii trecute, prezenta virusului pestei porcine africane a fost confirmata si intr-o exploatatie comerciala, Carniprod SA, unde urmeaza sa fie sacrificate 44.580 de animale.

 

Pentru limitarea posibilitatilor de extindere a focarelor de pesta porcina africana, la Tulcea au fost detasati medici veterinari din alte zece judete, iar in sprijinul autoritatilor, doi experti din partea Comisiei Europene au sosit in judet pentru a evalua situatia si a oferi consultanta de specialitate.

 

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, dar are impact din punct de vedere economic.

 

Primul focar de pesta porcina africana a fost confirmat la finele lunii august a anului trecut, la periferia municipiului Satu-Mare.



Poti fi interesat si de