Maramures: Numarul de oi e in crestere
Joi, 25 Aprilie 2019
Joi, 25 Aprilie 2019
'Constatam cu surprindere de la un an la altul cresterea numarului de fermieri, dar si crescatori individuali care, prin achizitie, isi sporesc numarul de oi. E un fapt incurajator, un fapt care ne demonstreaza o schimbare de optica, dar si o schimbare in privinta cererii din piata. Ferma medie, in Maramures, numara peste 2.000 de oi, pe cand o ferma mica ajunge la cateva sute de oi sau zeci de oi, iar rezultatul, o prezenta activa pe piata locala de produse - cas si urda - aduse direct de producator, fie prin magazinele de specialitate', a spus Virgil Tantas.
Cu toate ca fermierii nu reusesc sa valorifice lana pe piata locala, fermele continua sa extinda, indeosebi in satele de munte si deal din judetul Maramures.
'Marele obstacol pe care-l intalnesc fermierii consta in imposibilitatea comercializarii lanii la nivel local sau regional, desi au fost mereu tentative. Prea putin sunt interesati agentii economici sau firmele de constructii care ar putea folosi lana ca si material izolant, si asa in fiecare an, fermierii aduna primavara tone de lana rezultata din tunderea oilor inaintea trimiterii la pasunat la munte, perioada care se termina la jumatatea lunii septembrie', a declarat Virgil Tantas.
Radu Pop, crescator de oi din satul Breb, a precizat ca firmele din domeniul constructiilor refuza lana si prefera materiale mai usor de folosit in izolarea unor cladiri industriale sau private.
'Avem, cred, cateva mii de kilograme de lana, adunata de-a lungul anilor (...) Am discutat cu firme din constructii, initial au spus ca doresc lana, insa, predata gata curatata adica; spalata, uscata si pregatita pentru folosire. Am acceptat si aceasta cerere, dar au revenit si ne-au spus ca nu mai doresc lana si vor alege alte materiale pentru izolarea peretilor. Problema e ca nu prea mai avem unde sa depozitam lana si, pana la urma, poate o sa-i dam foc', a spus Radu Pop.
Potrivit specialistilor in domeniul agriculturii, localnici din satele si comunele Maramuresului ar putea detine peste 22.000 de capete de oi.
Creati din carne „crescuta” din celule stem de porc in vase de fermentare din otel, p...
Participarea unei echipe romanesti la WBC este un proiect initiat de Fundatia „Stefan Moldo...
Desi carnea continua sa fie prezenta frecvent in alimentatia romanilor, cu 31% consumand-o aproap...