Metodologie comuna de testare a calitatii alimentelor

Metodologie comuna de testare a calitatii alimentelor


Comisia Europeana a dezvoltat o metodologie comuna care le va permite autoritatilor nationale pentru protectia consumatorilor sa efectueze teste cu scopul de a compara compozitia si caracteristicile produselor alimentare vandute in ambalaje similare in UE, a anuntat Comisia Europeana.

Aceasta masura vine in completarea actiunilor deja intreprinse de CE in urma discursului privind starea Uniunii rostit de presedintele Juncker. Centrul Comun de Cercetare a prezentat metodologia in cadrul unei reuniuni a forumului la nivel inalt privind o mai buna functionare a lantului de aprovizionare cu alimente.

 

"Toti consumatorii europeni au dreptul la un tratament echitabil in cadrul pietei unice. Metodologia comuna pe care am elaborat-o impreuna cu statele membre, cu organizatiile consumatorilor si cu partile interesate din cadrul lantului alimentar ne va ajuta sa colectam dovezile necesare pentru a face lumina cu privire la compozitiile diferite ale produselor alimentare comercializate sub aceeasi marca pe teritoriul UE. Ma bucur ca forumul dedicat referitor la lantul de aprovizionare cu alimente a ajutat partile relevante sa se faca auzite intr-o dezbatere consistenta si constructiva", a declarat Elzbieta Bienkowska, comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri.

 

La randul sau, Vera Jourova, comisarul pentru justitie, consumatori si egalitatea de gen, a apreciat ca piata unica nu poate fi o "piata a dublului standard".

 

"Totii cetatenii UE trebuie sa simta ca sunt tratati in acelasi mod si ca li se ofera informatii corecte si clare despre produsele pe care le cumpara. Ei nu pot fi indusi in eroare de ambalaje similare. Incurajez toate autoritatile nationale sa utilizeze aceasta metodologie in lunile urmatoare ca sa putem pune capat acestei practici", a adaugat aceasta.

 

Potrivit lui Tibor Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport si responsabil cu Centrul Comun de Cercetare, consumatorii europeni au dreptul de a fi protejati impotriva practicilor inselatoare de marketing cu privire la alimentele pe care le consuma si la produsele pe care le folosesc si trebuie sa aiba incredere in informatiile furnizate de producatori.

 

"Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a elaborat o procedura armonizata pentru evaluarea obiectiva a diferentelor percepute in materie de calitate a produselor. Acesta este un exemplu excelent al modului in care activitatea stiintifica de prim rang le aduce beneficii directe cetatenilor", a precizat acesta.

 

Forumul la nivel inalt pentru o mai buna functionare a lantului de aprovizionare cu alimente, desemnat de Comisie sa abordeze problema dublei calitati a produselor alimentare, i-a conferit Centrului Comun de Cercetare mandatul de a elabora metodologia in iunie 2017.

 

Metodologia vine in completarea actiunilor anuntate in initiativa Comisiei intitulata "Noi avantaje pentru consumatori", care isi propune: sa clarifice si sa consolideze drepturile consumatorilor, interzicand inclusiv practicile de aplicare a unor duble standarde in materie de calitate, care sunt inselatoare pentru consumatori; sa capaciteze entitatile calificate sa lanseze actiuni reprezentative in numele consumatorilor; sa introduca competente de sanctionare mai puternice pentru autoritatile din statele membre responsabile cu protectia consumatorilor.

 

Toate produsele alimentare comercializate in UE trebuie sa respecte reglementari stricte in materie de securitate. Consumatorii trebuie sa fie informati cu privire la caracteristicile esentiale prevazute in special de legislatia UE privind etichetarea produselor si nu trebuie sa fie indusi in eroare de ambalaj. Autoritatile nationale care se ocupa cu siguranta alimentara si protectia consumatorilor au obligatia de a se asigura ca alimentele introduse pe piata unica respecta legislatia relevanta a UE.

 

Metodologia de testare va ajuta autoritatile sa stabileasca daca produsele alimentare sunt comercializate in conformitate cu legislatia europeana. Metodologia se bazeaza pe principii-cheie, cum ar fi transparenta, comparabilitatea, selectia de esantioane similare si testarea produselor.

 

Sub coordonarea Centrului Comun de Cercetare, laboratoare din mai multe state membre ale UE vor aplica aceasta metodologie intr-o campanie de testare paneuropeana pentru a colecta date cu privire la amploarea problemei reprezentate de dublul standard de calitate a produselor. Primele rezultate ar urma sa fie disponibile la sfarsitul lui 2018. Acest exercitiu ar trebui sa ofere orientari practice pentru autoritatile care investigheaza practicile inselatoare, apreciaza CE.

 



Poti fi interesat si de