Nereguli la Casa Unirea, unde Corpul de Control al MADR face verificari

Nereguli la Casa Unirea, unde Corpul de Control al MADR face verificari


Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat ca a trimis Corpul de Control al ministerului la Casa de Comert Agroalimentar Unirea, in urma neregulilor semnalate de Consiliul de Administratie referitoare la valorificarea unor produse de import prin aceasta societate, nu doar din productia autohtona, urmand sa ia "masurile cele mai dure" daca vor fi gasite nereguli.

"Situatia nu este una buna, informatiile sunt corecte (privind valorificarea produselor de import n.r.). In momentul de fata am trimis Corpul de Control la Casa Unirea. Astept raportul si bineinteles ca voi lua deciziile care se impun. Am fost solicitat atat de Consiliul de Administratie cat si de AGA (Adunarea Generala a Actionarilor) sa transmit Corpul de Control catre Casa Unirea. Dupa finalizarea acestui control vi-l voi pune la dispozitie", a declarat Florin Barbu.

 

Acesta a fost intrebat care mai este situatia la Casa Unirea in conditiile in care prin aceasta entitate nu sunt comercializate doar produse romanesti. Seful MADR a explicat ca el nu poate interveni la Casa Unirea si nu detine informatii referitoare la cantitatile de produse din import care se vand prin Casa Unirea.

 

"Asteptam raportul Corpului de Control. Eu nu pot sa intervin in Casa Unirea. AGA si CA mi-au adus la cunostinta, am trimis Corpul de Control si sigur voi lua masurile cele mai dure, daca sunt nereguli, inclusiv transmiterea catre autoritatile competente de control din Romania", a adaugat Barbu. Desi in momentul de fata Casa Unirea este viabila economic pentru ca are profit, ministrul Agriculturii a subliniat ca rolul Casei Unirea este de a integra fermierii.

 

"Casa Unirea are profit foarte mic in prezent, dar rolul ei este de a integra fermierii. Spunea un domn fermier care este aici in zona de bivoli, ca are marfa pe stoc de aproape un milion de euro, branza de bivolita. De aceea l-am rugat sa vina la Ministerul Agriculturii, pentru ca rolul nostru, al Ministerului Agriculturii - cine n-a inteles, conducerea Casei Unirea – este integrarea fermierilor, nu sa facem intermediere. Lucrul acesta va iesi in raportul Corpului de Control si va asigur ca aceasta societate, Casa Unirea, va fi una din cele mai performante din tara in perioada urmatoare. Pe proiectul de buget, inclusiv pe Casa Unirea, sunt acele centre de colectare legume si fructe, vrem sa facem niste zone tampon pentru zootehnie, vorbim de sectorul ovin, de a colecta tot ceea ce inseamna animale, berbecuti, pentru ca societatea trebuie sa aiba contracte directe cu tarile arabe. Ne dorim ca marfa pe care fermierii nostri o produc sa fie platita pe loc, o data ce intra in aceste centre, iar Casa Unirea are rolul de a incheia contracte si de a incasa bani cu tarile arabe", a explicat el.

 

Intrebat daca va schimba modalitatea de selectie a fermierilor care vor veni sa aduca marfa la Casa Unirea, Barbu a mai spus ca totul va fi introdus intr-un sistem informatic.

 

"Se vor pune intr-un soft, toti beneficiarii vor solicita anumite produse pe baza de retete, acei beneficiari care vor sa se inscrie in programul privind integrarea alimentelor in magazinele de retail din Romania. Fermierii romani vor veni pe baza acelor retete si Casa Unirea va valorifica acele produse romanesti in magazinele din Romania. (...) Dupa finalizarea actului de control din cadrul Ministerului Agriculturii, va promit solemn Casa Unirea nu va mai vinde decat produs romanesc ", a adaugat ministrul Agriculturii.



Poti fi interesat si de