Noi focare de pesta porcina africana, confirmate in gospodarii

Noi focare de pesta porcina africana, confirmate in gospodarii


Un focar de pesta porcina africana a fost confirmat in comuna Corbeni din nord-vestul judetului Arges, iar un altul a fost raportat intr-o gospodarie din Balasesti, judetul Galati.

„Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti a confirmat, in data de 16.04.2019, aparitia virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la trei animale dintr-o gospodarie din satul Oestii Pamanteni, comuna Corbeni, judetul Arges. Avand in vedere rezultatele acestor analize, prefectul judetului Arges, Emilian Dragnea, in calitate de presedinte, a convocat de urgenta o sedinta a Centrului Local de Combatere a Bolilor la Animale (CLCB), pentru a adopta planul de masuri conform legislatiei in vigoare╦«, se arata intr-un comunicat transmis de Institutia Prefectului Arges.

 

Conform aceleiasi surse, a fost delimitata o zona de protectie pe o raza de trei kilometri, precum si o zona de supraveghere pe o raza de 10 kilometri. De asemenea, s-a dispus efectuarea unui recensamant al tuturor exploatatiilor si al animalelor, care vor fi vizitate de un medic veterinar pentru examinarea clinica si pentru analize de specialitate.

 

Institutia Prefectului precizeaza ca nu au fost raportate alte cazuri de imbolnavire sau mortalitate in gospodarii sau in exploatatii de tip comercial de pe raza comunei Corbeni sau a judetului Arges.

 

La Galati, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) a aprobat Planul de masuri la confirmare in zona de protectie si cea de supraveghere, ca urmare a confirmarii focarului de pesta porcina africana in exploatatia non-profesionala a unui cetatean din Balasesti.

 

Potrivit Prefecturii Galati, s-a decis uciderea preventiva a celor patru porci aflati in exploatatie, unul fiind deja mort, distrugerea cadavrelor si ecarisarea teritoriului, precum si aplicarea masurilor de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport.

 

S-a instaurat o zona de protectie in jurul focarului, de minim trei kilometri, iar deplasarea si transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu exceptia cazului cand sunt avizate de autoritatea veterinara; niciun animal domestic nu poate intra sau parasi o exploatatie fara autorizare; animalele sunt supuse catagrafierii si supravegherii clinice de catre medicii veterinari.

 

Acesta este al doilea focar de pesta porcina descoperit in aceasta saptamana, un altul fiind semnalat luni, intr-o anexa gospodareasca din extravilanul localitatii Adam, comuna Draguseni, unde au fost ucisi opt porci.

 

In judetul Galati au fost confirmate, anul trecut, 19 focare de pesta porcina africana, din care 15 la porci domestici si patru la porci mistreti, fiind eutanasiati preventiv 369 de porci domestici si 86 de mistreti.Poti fi interesat si de