O boala face ravagii in Tulcea: peste 200 de bovine au fost ucise

O boala face ravagii in Tulcea: peste 200 de bovine au fost ucise


Peste 200 de cabaline si bovine au fost sacrificate, de la inceputul anului, din cauza anemiei infectioase ecvine (AIE) si a leucozei enzootice bovine (LEB) care au aparut la animalele din zona de terasa a judetului Tulcea si in Delta Dunarii.

Seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Mitica Tuchila, a declarat ca raspandirea celor doua boli este favorizata atat de sistemul de crestere a animalelor in stare de semi-libertate, practicat in Delta, cat si de numarul mare al insectelor hematofage, capuse, tantari si tauni.

 

„Programul national strategic multi-anual pentru LEB considera zona de Delta ca fiind infectata. Animalele pot pleca de aici doar in anumite conditii, cu recoltare de sange si buletine de analiza. Daca probele sunt pozitive, animalul este transportat la abator, iar daca animalul este sanatos, el poate fi vandut. Pentru AIE se intampla acelasi lucruˮ, a mentionat Tuchila.

 

De la inceputul anului, 10 cabaline si 210 bovine au fost depistate cu cele doua boli, potrivit sursei.

 

„In ceea ce priveste AIE, animalele au fost extrase, eutanasiate si s-au facut dezinfectiile. Pentru LEB, lucrurile sunt un pic mai dificile, pentru ca avem un numar destul de mare de animale cu LEB, dar suntem in perioada in care cautam sa extragem animalele bolnave, sa le ducem la abator si sa avem aceasta zona de Delta libera de LEB in viitorul apropiatˮ, a mai spus directorul DSVSA.

 

Numarul insuficient al personalului este o alta problema cu care se confrunta institutia.

 

„Fara un numar optim de medici veterinari nu ne putem atinge dezideratele pe care ni le-am propus. Deficitul este de cel putin 15 de mediciˮ, a mai mentionat Mitica Tuchila.

 

Anual, cateva zeci de cai si cateva sute de bovine sunt sacrificate, din cauza celor doua boli, iar statul acorda despagubiri proprietarilor care detin documente legale pentru animale. In anul 2016, de exemplu, potrivit DSVSA, de la bugetul statului s-au platit despagubiri de peste 550.000 de lei pentru animalele bolnave.Poti fi interesat si de