PRO AGRO: Pesta Porcina Africana a crescut importurile de carne de porc

PRO AGRO: Pesta Porcina Africana a crescut importurile de carne de porc


Reprezentantii Pro Agro considera ca retailerii vor sa puna presiune pe crescatorii de porci, prin practicarea unor preturi de dumping.

Federatia Nationala Pro Agro atrage atentia asupra faptului ca majoritatea retailerilor au marit achizitiile intracomunitare de carne, in defavoarea carnii romanesti, odata cu aparitia pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul tarii.

 

Reprezentantii Pro Agro solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa intervina "in aceste momente atat de grele pentru crescatorii de porci din Romania".

 

"Consideram ca scopul retailerilor este de a pune o presiune mai mare asupra fermierilor care cresc suine in Romania, prin practicarea unor preturi de dumping. Solicitam sprijinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin institutiile pe care le coordoneaza, sa intervina in aceste momente atat de grele pentru crescatorii de porci din tara noastra. Consideram ca motivul invocat de marile retele de distributie, respectiv scaderea drastica a cererii pe piata interna, nu este justificat. Noi fermierii stim ca se doreste instaurarea panicii printre producatorii de carne, prin lipsa comenzilor si aducerea unor cantitati mari de carne din alte state", se mentioneaza intr-un comunicat al federatiei.

 

Reprezentantii Pro Agro transmit consumatorilor ca pesta porcina africana nu se transmite la om si nu afecteaza sanatatea, iar din discutiile purtate cu Mary Pana, presedinte ACEBOP si vicepresedinte PRO AGRO, precum si cu alti experti veterinari, exista siguranta ca pe raftul magazinelor nu poate ajunge decat carne sanatoasa, fiind interzisa vanzarea porcilor care au contactat aceasta boala.

 

"In numele fermierilor nostri, ii rugam pe retaileri sa isi indrepte atentia asupra carnii si a produselor romanesti din carne, sa sprijine filiera carnii de porc in aceste momente grele. Suntem constienti de faptul ca nu putem obliga retailerii sa cumpere, dar vrem diferentiere la raft a carnii romanesti vrac de cea straina si sa lasam consumatorul nostru sa aleaga", afirma reprezentantii Pro Agro.

 

Datele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) arata ca pesta porcina africana s-a extins la aproape 100 de localitati din opt judete, fiind confirmate in total 578 de focare, insa in zona de sud-est a Romaniei evolutia bolii este extrem de agresiva.

 

Pana la inceputul aceste saptamani au fost ucisi 78.000 de porci din ferme si gospodarii ale populatiei.

 

Focarele de pesta porcina africana activeaza in Romania din august 2017, insa numarul lor a crescut foarte mult in luna iunie a acestui an, dupa ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate in localitati situate pe bratul Chilia al Dunarii.

 

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

 

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.



Poti fi interesat si de