Pescarii din Delta vor modificarea regulilor de stabilire a prohibitiei

Pescarii din Delta vor modificarea regulilor de stabilire a prohibitiei


Pescarii din Delta Dunarii doresc ca perioada de prohibitie sa fie decisa in functie de temperatura apei si de arealul in care se aplica, iar cei din tara doresc ca lacul Isac sa devina zona pilot in ceea ce priveste pescuitul "prinde si elibereaza", a declarat guvernatorul Rezervatiei, Malin Musetescu, in urma unor intalniri cu pescarii din Delta in vederea pregatirii propunerilor pentru ordinul de prohibitie a pescuitului din 2019.

"Toti pescarii vor ca perioada de prohibitie sa fie data zonal si in functie de temperatura apei. Ei spun de ani de zile ca pestele nu tine cont de ce zice Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), ci de temperatura apei. Uneori, in anumite zone din Delta, pestele intra in perioada de reproducere cu o luna mai devreme, chiar si scot pestii si curg icrele pe plase si e pacat de pestele ala, ne-au spus", a afirmat Musetescu.

 

Pescarii din Sfantu Gheorghe vor, de asemenea, sa foloseasca pentru capturarea scrumbiei setci stationare in perioada decembrie-aprilie, in zona Ciotic-Perisor, iar in Melea sa foloseasca setci cu ochiul plasei de 70 de centimetri, in perioada iulie-septembrie.

 

"Multa lume cere pentru scrumbie arondarea zonelor de pescuit pe unitatile administrativ-teritoriale, astfel ca pescarul din Sfantu Gheorghe sa pescuiasca in Sfantu, iar cel din Mahmudia, in Mahmudia. Acum, avem o incrucisare, adica cei din Sfantu merg la Mahmudia, de exemplu. Cred ca este normala cererea lor. In cazul satelor fara acces la Dunare, se vor da niste zone unde sa-si desfasoare activitatea", a afirmat guvernatorul.

 

In ceea ce priveste pescuitul in sistem "prinde si elibereaza", pescarii au apreciat in mod pozitiv ce s-a intamplat anul acesta, cand in Delta, pentru prima data, s-a impus obligativitatea eliberarii tuturor capturilor de stiuca.

 

"Pescarii sunt foarte multumiti de ce a existat anul acesta. La propunerea pescarilor, in 2019 am putea avea pescuit sportiv la crap. La stiuca, inca mai discutam daca sa dam drumul la retinere. Daca vom da drumul, se vor putea retine numai doua exemplare de pescar pe zi, care sa nu depaseasca impreuna cele 5 kilograme acceptate de lege. Discutam totodata si varianta de a avea catch and release la crap si stiuca", a mai spus Musetescu.

 

Potrivit sursei, mai multe asociatii din tara au solicitat, ca anul viitor, lacul Isac din Delta sa fie zona pilot pentru pescuit sportiv.

 

"Mai multe asociatii din tara cer pastrarea pescuitului sportiv la stiuca si o zona dedicata exclusiv pescuitului sportiv, lacul Isac. Asociatii vor ca acea zona sa fie una pilot catch and release la toate speciile", a declarat guvernatorul Rezervatiei.

 

Pescarii au facut propunerile pentru ordinul de prohibitie din 2019 in timpul intalnirilor desfasurate in ultima perioada la Crisan, Mila 23, Sfantu Gheorghe, Sarichioi si Jurilovca.

 

Intalnirile dintre guvernator si comunitatile pescaresti vor continua saptamana aceasta, iar propunerile care vor fi facute vor fi prezentate in timpul sedintelor care vor avea loc cu reprezentantii ANPA pe tema ordinului de prohibitie de anul viitor.

 

"La intalnirea cu ANPA vom avea in sala si pescari din Delta", a precizat Musetescu.

 

Sedintele pentru stabilirea masurilor din ordinul de prohibitie a pescuitului pentru anul urmator au loc, de obicei, in lunile noiembrie si decembrie la Constanta, Tulcea si Bucuresti. La reuniuni participa atat autoritatile, cercetatori, cat si reprezentanti ai asociatiilor de pescari, iar proiectul ordinului de prohibitie a pescuitului propus de ANPA se aproba in anul urmator de Ministerul Mediului si de Ministerul Agriculturii.

 

In anii trecuti, unii cercetatori au recunoscut ca perioadele de prohibitie stabilite nu raspund situatiei resursei piscicole, in contextul unor evenimente deosebite inregistrate iarna si primavara.



Poti fi interesat si de