Pescuitul din Romania a absorbit 35% din fondurile europene nerambursabile

Pescuitul din Romania a absorbit 35% din fondurile europene nerambursabile


Gradul de absorbtie a fondurilor europene nerambursabile prin Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM) este de circa 35%, a declarat directorul general al Autoritatii de Management (AM) a programului, Ciceronis Cumpanasoiu.

"Din 2014, trebuia sa absorbim 40 de milioane de euro si ceva, ca sa nu avem dezangajare automata. Noi am luat suma si am mai trimis o cerere de finantare de aproape 7 milioane de euro. Avem o absorbtie de circa 35% si suntem multumiti pentru ca nu am dezangajat nicio suma. Este pentru prima data cand Programul Operational pentru Pescuit nu dezangajeaza sume in mod automat", a afirmat Cumpanasoiu.

 

Dezangajarea automata intervine in momentul in care Romania nu absoarbe suma stabilita pentru fiecare an la inceputul perioadei de programare, potrivit sursei.

 

El a amintit luna trecuta au fost deschise 18 din cele 28 de masuri de finantare din cadrul POPAM si a mentionat ca exista sume care nu vor fi cheltuite.

 

"Sunt unele masuri, ca de exemplu cea de depozitare, impusa de regulamentul european, care nu se potrivesc Romaniei. Speciile de pesti pentru care se plateste aceasta masura nu exista in Romania. Aici avem aproape un milion de euro pe care nu-i putem cheltui, iar banii de pe aceasta masura nu pot fi mutati. Am sesizat inca de la inceput aceasta situatie, dar nu s-a putut face nimic", a mentionat directorul general al AM a POPAM.

 

Cumpanasoiu a precizat ca in urmatoarea perioada de programare, bugetul Fondului European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM) prin care se aloca fonduri nerambursabile sectorului piscicol din Romania va fi mai mic cu 6% fata de cel din prezent, pe fondul iesirii Marii Britanii din UE si a alocarilor pe sectoare.

 

"In viitoarea perioada de programare, vom avea o reducere cu 3,5% a alocarii financiare pe POPAM", a mai spus Cumpanasoiu.

 

Una dintre cele mai accesate masuri de finantare din cadrul POPAM este cea prin care se acorda despagubiri fermelor de acvacultura pentru daunele produse de pasarile ihtiofage, bugetul acestei masuri de circa 25 de milioane de euro fiind deja cheltuit.

 

Reprezentantii AM a POPAM s-au intalnit joi, la Tulcea, cu pescari si societati private din pescuit si acvacultura pentru a promova masurile de finantare care pot fi accesate si a le raspunde intrebarilor.

 

Caravana de informare a POPAM a inceput la finele luni trecute in judetul Brasov si s-a incheiat joi, cu intalnirea din Tulcea.

 

POPAM are in actuala perioada de programare un buget total de 168 de milioane de euro, suma care provine din FEPAM, la care se adauga 25% din aceasta suma, contributie a Guvernului Romaniei.



Poti fi interesat si de