Pesta Porcina Africana: Cei care detin porci, avertizati sa ii tina in adaposturi

Pesta Porcina Africana: Cei care detin porci, avertizati sa ii tina in adaposturi


Evolutia focarelor de PPA a determinat autoritatile sanitar-veterinare din judetul Timis sa ii avertizeze pe cei care detin porci in gospodarii sa ii tina in adaposturi, pentru a se evita o posibila contaminare.

Timisorenii care detin porci in gospodarii au fost atentionati, miercuri, de reprezentantii primariei, sa tina animalele izolate in adaposturi, pentru a nu se contamina cu virusul pestei porcine, care este deja prezent in judetul Bihor.

 

"Institutia Prefectului Timis ne-a informat despre faptul ca boala pesta porcina africana (PPA) are o evolutie deosebit de dinamica pe teritoriul Romaniei, cu extindere continua, pana in prezent fiind afectate zonele judetelor Bihor, Salaj, Satu Mare si Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita. Avand in vedere riscul major generat de posibilitatea raspandirii bolii pe intreg teritoriul Romaniei, este necesara luarea unor masuri, intre care tinerea animalelor in gospodarii, iar daca apar primele suspiciuni, sa anunte deindata Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Timis", a declarat, miercuri, primarul Nicolae Robu.

 

Potrivit acestuia, orice suspiciune de boala sau mortalitate la suine si la porci mistreti trebuie anuntata in cel mai scurt timp medicului veterinar.

 

De asemenea, persoanele fizice si persoanele juridice cu domiciliul fiscal in Timisoara sau in alte localitati care detin pe raza municipiului Timisoara porcine sau alte specii de animale domestice dar si unele salbatice, crescute in captivitate au obligatia de a declara pentru inscrierea in Registrul agricol, a datelor cu privire la efectivele de animale detinute, precum si datele privind suprafetele de terenuri agricole (inclusiv gradina), utilajele agricole, pomii fructiferi si constructiile pe care le exploateaza sau le detin in proprietate, pe raza orasului.

 

"Nedeclararea datelor care fac obiectul Registrului agricol si refuzul de declarare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 lei in cazul persoanelor fizice, iar in cazul persoanelor juridice, cu amenda de la 300 lei la 1.500 lei", a precizat Niolae Robu.



Poti fi interesat si de